OTKRIĆE U PULI

U sarkofagu našli kosti mladog plemića, par puta je opljačkan

Šalov otkriva da su groblja gotovo uvijek bila izvan naselja jer rimski zakon nije dozvoljavao ukop u naselju

Analiza kostiju i detaljnija obrada građe tek slijedi. 24sata.hr

A. J. / 24sata.hr

4.10.2020

U Puli su kraj Arene otkrili prvi antički olovni sarkofag ikad na tom području s ostacima kostura mlađeg čovjeka adolescentske dobi.

U olovne sarkofage uglavnom se pokapala antička elita. Od početka avgusta do sredine septembra u ulici Ozad Arene na nekadašnjem otvorenom koturalištu proveli su probno arheološko iskopavanje i otkrili 10 grobova. A jedinstven je upravo prvi olovni sarkofag na području Pule.

- Otkriveni ukopi pripadaju antičkom groblju. Pretpostavljamo da su na ovom mjestu počeli ukapati u 2. stoljeću i kontinuirano se ukapalo i u 3. stoljeću - rekla je Kristina Gergeta Sotončić, arheologinja iz tvrtke Arheo TiM koja provodi istraživanje.

Teodora Šalov, voditeljica istraživanja, rekla je kako su probna istraživanja pokazala i da su svi grobovi ranije sistemski opljačkani, čini se, čak više puta. Iako zakovan, opljačkali su i olovni sarkofag. U njemu su pronašli samo novac za Harona, koji su stavljali pokojniku u usta za vozarinu veslaču u carstvo mrtvih. Pronašli su i rasuti i polomljeni skelet mlade osobe.

Iako zakovan, opljačkali su i olovni sarkofag. 24sata.hr

Novac je dosta izlizan te će se tek po restauraciji utvrditi koji je. Analiza kostiju i detaljnija obrada građe tek slijedi. Olovni sarkofag pohranili su u utvrdu Bourguignon. Šalov otkriva da su groblja gotovo uvijek bila izvan naselja jer rimski zakon nije dozvoljavao ukop u naselju, osim ljudi dostojnih velikih počasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.