ZAGREB

Pobuna u SDP-u Hrvatske, novi predsjednik stranke nema kontrolu

LIder stanke nije dobio podršku za kadrovske promjene u saboru koje je predložio

Grbin: Trzavice već na početku mandata. Arhiv

G. M.

6.10.2020

Predsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin u utorak na sjednici Kluba zastupnika nije dobio podršku za kadrovske promjene u saboru koje je predložio, a neslužbeno se saznaje da je najspornija smjena Nikše Vukasa s čelnog mjesta u Odboru za nacionalnu sigurnost.

Grbin je nakon prve sjednice Predsjedništva novinarima potvrdio da će preuzeti i čelno mjesto u saborskom Klubu zastupnika, dok o ostalim kadrovskim izmjenama nije htio govoriti prije nego što o tome izvijesti članice i članove Kluba, piše Index.hr.

Na sjednici Kluba situacija s kadrovskim rošadama su se zakomplicirale i velika većina Kluba odbila je paket koji je predložio Grbin, tražeći da se o svakom rješenju glasa pojedinačno.

Kako se neslužbeno može čuti, zastupnici su kritizirali Grbina da o promjenama nije razgovarao s Klubom, što je on također zamjerao v.d. predsjedniku Zlatku Komadini kada je predlagao saborske dužnosnike iz redove SDP-a na početku ovog mandata.

Na potpredsjedničko mjesto u saboru umjesto Rajka Ostojića koji je zamrznuo mandat u parlamentu Grbin je predložio Sabinu Glasovac.

Od 34 zastupnika u Klubu SDP-a na sjednici se pojavilo njih svega 25, a među njima je bio i Davor Bernardić koji je odmah nakon što je novi predsjednik stranke Peđa Grbin predložio promjene u saboru uzeo riječ.

Bernardić je održao govor u kojemu je Grbinu prebacio što se prethodno nije konsultirao, a onda nastavio kako on nije bio revanšist kada je vodio stranku i da nije smjenjivao ljude ako za to nije bilo opravdanih razloga. Nakon što je Klub odbio imenovanja, ponovno se okupilo Predsjedništvo stranke.  Grbin optužio Bernardića za opstrukciju 

Nakon te nove sjednice Grbin je optužio Davora Bernardića da osporava odluke članstva i Predsjedništva.

- Klub zastupnika SDP-a odbio je prijedlog koji sam uputio kao predsjednik SDP-a, za koji sam prethodno dobio podršku Predsjedništva. Radilo se o određenim kadrovskim promjenama, o promjeni potpredsjednika Hrvatskog sabora, o mjestu predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, predsjednika Odbora za međuparlamentarnu suradnju i predsjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Od 23 funkcije u saboru koje su pripale SDP-u u međustranačkom dogovoru predložio sam promjene za njih točno pet i nisam dobio potporu Kluba zastupnika - pojasnio je Grbin što se dogodilo na sjednici Kluba zastupnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.