STRUČNI STAV

Kržalić za "Avaz": Napad u Zagrebu ima elemente terorizma

Element terorizma predstavlja činjenica da je napadnuta zvanična institucija, ali nedostaje drugi element, a to je motiv napada

Kržalić: Još ne znamo sve činjenice. Arhiv

Piše: G. M.

12.10.2020

Napad koji je danas potresao glavni grad Hrvatske, ali je odjeknuo i u cijelom regionu, ima elemente terorizma, mada se još ne može tako kvalificirati.

Ovo je za „Avaz“ rekao Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za sigurnosne studije UNSA.

Element terorizma predstavlja činjenica da je napadnuta zvanična institucija. No, nedostaje drugi element, a to je motiv napada.

Kražalić stoga kaže da još ne može dati kvalifikaciju djela, odnosno da to može uraditi samo stručni tim. Osim toga, još nisu poznati svi detalji ovog slučaja.

- Ne bih prejudicirao da li se radi o krivičnom djelu terorizma. No, ono što pokazuju izvještaji medija i zvaničnih institucija je da se radi o napadu na državne organe. Po tom elementu krivičnog djela terorizma, može se reći da se radi o tom djelu. No, drugi element nam nedostaje, a to je priznanje djela i šta je motiv. Treba vidjeti da li je motiv bio napad na državu ili da se pokaže neko nezadovoljstvo ili određeni psihološki problemi – kazao nam je Kržalić.  

Bezuk: Imao desničarske stavove. Facebook

Ističe da će „teško biti utvrditi motiv s obzirom da je izvršitelj počinio samoubistvo". Ono što može dati određeni trag, ističe naš sagovornik, motiv jesu objave na Facebooku, a to je za psihologe i sociologe da analiziraju.

- Ovakvi događaji unose strah među građane. Ovo je ujedno poruka za vlasti jer ljudi ispoljavaju nezadovoljstvo. Naravno, ovo je pogrešan način da se to nezadovoljstvo iskaže. No, ovo se manifestuje na vlasti ne samo Hrvatske već cijelog regiona, jer su zaboravili građane u odnosu na svoje lične interese – kazao nam je profesor Kržalić.

Podsjetimo, stravičan zločin danas je potresao glavni grad Hrvatske. Pred zgradom Vlade na Markovu trgu 22-godišnji mladić upucao je policajca, te je nešto kasnije na Jabukovcu počinio suicid. Od ranije nije bio poznat policiji.

Pčinitelj koji je ranio policajca pa zatim počinio samoubistvo je Danijel Bezuk, rođen 16. aprila 1998. godine u Kutini i živio je na području Kutine.

Prema njegovim objavama na Facebooku može se zaključiti da je riječ o osobi desničarskih stavova te da je bio nezadovoljan potezima vlasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.