OSIJEK

Zdravku Mamiću danas počinje novo suđenje

Uz Zdravka Mamića optuženi su i njegov brat Zoran, sin Marijo Mamić, izvršni dopredsjednik HNS-a Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, te fudbalski menadžer Nikkyj Vuksan

Mamić pobjegao u BiH. Arhiv

G. M.

19.10.2020

Na Županijskom sudu u Osijeku danas se očekuje početak drugog procesa protiv Zdravka Mamića i suoptuženih za izvlačenje još oko 161 miliona kuna (oko 41 milion KM) iz Dinama. Novac se, prema sumnjama USKOK-a, najviše isplaćivao iz ugovora fudbalera i to preko fiktivnih faktura za navodne usluge posredovanja, javljaju hrvatski mediji.

Uz Zdravka Mamića optuženi su i njegov brat Zoran, sin Marijo Mamić, izvršni dopredsjednik HNS-a Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, te fudbalski menadžer Nikkyj Vuksan.

Riječ je o sudskom postupku u kojem sam Mamić neće učestvovati, jer je uoči objave prve presude kojom je kažnjen sa šest i po godina zatvora, pobjegao u BiH. Kako ima državljanstvo BiH, naša zemlja ga nije morala automatski izručiti Hrvatskoj.

U ekstradicijskim postupcima u kojima se razmatrala mogućnost izručenja Mamića Hrvatskoj, bosanskohercegovačko pravosuđe zaključilo je da za to nema uvjeta. Zato je Županijski sud u Osijeku odlučio suditi mu u odsutnosti.

To znači da će sve biti provedeno bez Mamića, a ukoliko na kraju bude pravomoćno osuđen Hrvatska će presudu moći prepustiti BiH, prenosi Telegram.hr.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.