HRVATSKA

Capak: Nije nam potreban novi lockdown, postoji niz drugih mogućnosti

Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u porodicama...

Capak: Ima još čitav niz mogućnosti. FENA

A. Č. / Fena

19.10.2020

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako smatra da Hrvatskoj nije potreban novi lockdown, ali je dodao da postoji niz drugih mogućnosti koje bi se mogle primjenjivati uz dosad propisane mjere.

Na pitanje je li lockdown jedino rješenje, Capak je rekao da nije potreban novi lockdown, ali je potrebno ''da se ljudi drže mjera''. 

Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u porodicama, rekao je i napomenuo kako mu se čini da je Hrvatska među najliberalnijim zemljama u Evropi.

Capak je odgovorio i na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno ljekara i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike.

- Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1.100 ljekara intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi Covid bolesnika i bolesnika od gripe. Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi - objasnio je Capak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.