REAKCIJE

Božinović: Vidjet ćemo šta je konkretni sadržaj najnovijih optužbi

Hrvatski ministra unutrašnih poslova nNapomenuo je da su se ranije optužbe pokazale neutemeljenima

Božinović: Optužbe se ponavljaju. Arhiv

A. J.

21.10.2020

Navode o novim brutalnim napadima na migrante koji su zabilježeni na granici između BiH i Hrvatske, komentirao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Brtanski "Guardian" objavio je dijelove svjedočanstava koje je prikupila danska humanitarna organizacija. U njima se ozbiljno optužuje postupanje hrvatske policije prema migrantima.

Prema izvještajima Danskog vijeća za izbjeglice, baziranom na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su, piše list, pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

U njima su sadržana brojna svjedočenja, potkrijepljena uznemirujućim fotografijama, o navodnim slučajevima u kojima su hrvatski policajci maltretirali, tukli, bičevali, pljačkali i silovali migrante.

- I navedeni, a pogotovo konkretni novinar, su puno objavljivali članke u kojima su optuživali hrvatsku policiju za nezakonito djelovanje, a nikada, zanimljivo, nisu kazali ništa o tome kako hrvatska policija humano djeluje. Koliko je ljudi, trudnica spasila. Ništa o tome - kazao je Božinović.

Napomenuo je da su se ranije optužbe pokazale neutemeljenima.

- Današnje nisam vidio, ali sam siguran da će hrvatska policija provesti sve istražne radnje kako bi se vidjela utemeljenost optužbi i kako bi se s jedne strane skinule te optužbe - jer vidite da se one ponavljaju koliko god ih mi demantirali - a s druge strane ih istražujemo i zbog MUP-a i RH. Vidjet ćemo što je konkretni sadržaj najnovijih optužbi - kazao je Božinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.