ZAGREB

Detalji akcije u šoping centru, šef policije objasnio kada nose uhapšene

Navodna iznuda za koju su osumnjičeni dogodila se nad jednim poduzetnikom koji živi na području Zadra, u blizini njegove porodične kuće

A. J.

23.10.2020

Hapšenje se dogodilo jučer u popodnevnim satima. Screenshot

Sedam maskiranih specijalaca u četvrtak poslijepodne iznosilo je muškarca iz Arena centra u Zagrebu.


Hapšenje se dogodilo u popodnevnim satima, dok je u šoping centru bio veći broj građana od kojih su neki događaj snimali. Posebno je tako upečatljiv ostao trenutak kad maskirani specijalci nose muškarca niz pokretne stepenice dok mu glava gleda u tlo, piše Index.hr.


Muškarac je uhapšen zbog iznude prilikom primopredaje označenih novčanica.


Mario Bencek, zapovjednik interventne jedinice policije, u razgovoru za RTL nije govorio o detaljima konkretno ove akcije, ali je objasnio u kakvim se situacijama ovakve akcije izvode.


- Kad možemo birati situaciju, nastojimo izvršiti uhićenje tamo gdje ne bismo ugrozili nikog od građana. Nažalost, ponekad smo primorani izvršiti uhićenje na mjestu gdje je veći broj građana - kaže i dodaje da je prioritet da niko od građana ne bude ugrožen.


Kaže da su jučer bili malo medijski eksponirani. O tome kakvo će hapšenje biti, kako kaže, odlučuje policajac na terenu.


- To procijeni policajac, ako ga osoba napada, logično je da ga se veže. Konkretno, za privođenje nošenjem je situacija kad osoba odbije hodati - kaže Bencek.

Hapšenje u Areni izvršila je Ekipa za posebne zadatke, a oni su poseban dio interventne policije. Ukupno ih ima osam, a zaduženi su za najteže i najrizičnije akcije.


Jutarnji list piše kako ovo hapšenje nije izdvojeni slučaj, već se radilo i na finalizaciji tajne akcije. Ukupno su navodno uhapšene četiri osobe, dvije u Zagrebu, jedna na području Šibenika te jedna na području Osijeka.


Navodna iznuda za koju su osumnjičeni dogodila se nad jednim poduzetnikom koji živi na području Zadra, u blizini njegove porodične kuće. On je prijavio da su mu, dok je vozio automobil, put prepriječila dva automobila, stjeravši ga uz rub ceste. Navodno su od njega tražili 35.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.