HRVATSKA

Sanader kriv, osuđen na 8 godina zatvora, HDZ odgovoran

Ivo Sanader kao ni ostali optuženici nisu biti na izricanju presude

Ivo Sanader. Jurica Galoic/PIXSELL

A. Č. / Index.hr

13.11.2020

Izrečena je presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media.

Sanader je u ponovljenom suđenju proglašen krivim i osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 8 godina.

Ivo Sanader kao ni ostali optuženici nisu biti na izricanju presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama.

U toku je izricanje presude:

- Vodeća parlamentarna stranka predstavlja koncentraciju moći u svim segmetima društva. Od trgovačkih društava i institucija tražio je da Fimi mediju.

Kad su je angažirali, HDZ je dio zadržavao za sebe, a dio predavao Sanaderu.  

Prvooptuženi Sanader organizirao je grupu ljudi za počinjenje krivičnih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi.

U vremenu od 2005. do 2009. godine u namjeri sticanja imovinske koristi Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišiž ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8,2 miliona kuna iskorišteno je za finansiranje HDZ-a.

Na sastanku 4. aprila 2007. godine koristeći autorit predsjednika Vlade  naložio je da se angažira "Fimi medija" i da im se plaća i za neizvršene poslove.

Barišić je 275.000 kuna predao Sanaderu od čega 50.000 kuna za putovanje u Ameriku, 35.000 eura za kupovinu Brioni odijela.

Dijelom prikupljenog novca obavljena su plaćanja u korist HDZ kupnjom udjela u Hrvatskom listu i Osječkoj televiziji za plaćanje Marka Perkovića Thompsona. 

Za korist HDZ plaćali su račune za usluge cateringa i druge usluge i robu u iznosu od 5,2 miliona kuna. Sanaderu je pribavljena korist od 275.000 kuna, HDZ-u 14 miliona kuna. 

HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi dobit od 14,6 milijuna kuna.

Obrana tvrdi da dokaza o krivnji nema

I dok Uskok smatra da je i tokom ponovljenog suđenja dokazao krivnju Sanadera, njegove bivše stranke i suoptuženika za korupciju, obrana tvrdi da dokaza o krivnji nema.

Advokati HDZ-a ustvrdili su da bi odgovornost stranke trebala biti u prekršajnoj domeni, a Sanaderova obrana ponavlja da se inkriminacija temelji isključivo na riječima bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, čiji su iskazi, kako tvrde, "kontradiktorni, nesuglasni i nelogični".

Barišićev advokat je u svom završnom govoru kazao da je HDZ-ov rizničar, koji je bio i šef Carinske uprave, izričito postupao po nalogu Ive Sanadera, koji je stranku vodio autoritarno. 

Barišić pritom, tvrdi njegov advokat Tomislav Grahovac, nije dovodio u pitanje Sanaderove naloge, a bio je uvjeren da sve radi za dobrobit stranke. 

Kazao je i da u to vrijeme nikome nije palo napamet protiviti se Sanaderu te da mu je Barišić bio blizak bez obzira na to koliko bivši premijer to negirao.

Uz Sanadera, Barišića i HDZ na optuženičkoj klupi su i HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši portparol Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček.

Vlasnica Fivlasnica agencije Fimi Mediami Medije je tokom ponovljenog suđenja preminula

Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi Media, po kojoj je nazvana najpoznatija korupcijska afera u hrvatskoj politici, tokom ponovljenog suđenja je preminula pa je postupak za nju obustavljen.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnjen s devet godina zatvora

Na prvom suđenju Sanader je nepravosnažno kažnjen sa devet godina zatvora i povrat više od 15 miliona kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 miliona kuna te platiti pet miliona kuna kazne. 

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. godine osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uslovno. 

Sanader, koji od 2019. godine izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. godine za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.