SANADER I DRUGI

Advokatica Sloković: 15 miliona se oduzima, tog novca nema

Jako nas je neugodno iznenadila visina kazne, rekla Sloković

Sloković i Prodanović danas na izricanju presude. Marko Lukunic/PIXSELL

A. J.

13.11.2020

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Hrvatske Ivo Sanader proglašen je krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi u aferi Fimi media.

U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ sud proglasio "odgovornim".


Nakon izricanja presude izjavu novinarima dali su Sanaderovi advokati Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.


Čedo Prodanović je rekao da će se žaliti, javlja Dnevnik.hr.

- S ovom presudom se ništa bitno nije promijenilo. Nezadovoljni smo i dalje. Ova presuda nije ni zakonita ni pravedna - kazala je Jadranka Sloković.


- Došli smo u situaciju da bez obzira što je otpao jedan bitan dio navodno pribavljene imovinske koristi u vrijednosti od nekih dva milijuna eura, da je de facto izrečena ista kazna što znači da je sad nakon 10 godina suđenja izrečena bitno stroža kazna nego je bilo neposredno nakon počinjenja - smatra Sloković.


Kazala je da se, u velikom djelu, presuda i dalje temelji na nekonfrontiranim dokazima.


- Sve ono što je rečeno od strane Jurak i Barišića, a zbog čega je Sanaderu suđeno opet je nekonfrontirano i u tom djelu nije bilo ništa ispravljeno. U odnosu na taj dio nema podupirućih dokaza. Jako nas je neugodno iznenadila visina kazne - rekla je.


Prodanović kaže da mu se na prvu čini da je sud nekonzistentan u poklanjanju vjere Mladenu Barišiću koji je "iskaz mijenjao 20 puta".



Rekao je da se nisu čuli sa Sanaderom od izricanja presude.


- Nas ni jedna presuda ovog suda ne može iznenaditi niti razočarati jer mi otprilike znamo stav i odnos prema gospodinu Sanaderu. U ovom predmetu se oduzima na temelju proširenog oduzimanja imovinske koristi 15 milijuna kao navodne razlike u imovini. S druge strane, u svakom od ovih predmeta Planinska, njemu se također oduzima 15 milijuna. Kako se to oduzimaju ti milijuni? Vode li se računa o tome što je oduzeto u nekom prijašnjem predmetu? Tog novca nema. Kako će se to oduzimati - rekla je.


Smatra da se trebao voditi objedinjeni postupak.


- Sad se tamo navodno oduzima 15 milijuna na temelju pravomoćne odluke s osnova protupravne imovinske koristi, a ovdje se oduzima s osnova proširenog - naglasila je.



- I sad će po različitim predmetima tri puta biti u istražnom zatvoru - dodao je Prodanović.


Sloković je rekla i kako je prilikom pretraga stana Mladena Barišića navodno nađen pun ormar odijela.


- Ona su navodno stavljena na teret gospodinu Sanaderu. Tako da ne znam gdje se uračunalo i gdje je on od svoje plaće kupovao ista takva odijela - rekla je Sloković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.