HRVATSKA

Milanović i Plenković dogovorili termin sjednice VNS-a u ponedjeljak, razgovarat će i o BiH

Sjednica će se održati u ponedjeljak u 14 sati u Banskim dvorima

A. M.

Milanović i Plenković

Foto: Pixsell


Višesedmično nadmudrivanje između Ureda predsjednika Hrvatske i Ureda predsjednika Vlade oko toga je li dovoljno da predstojnik Ureda premijera uputi prijedlog za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) ili to predsjedniku Zoranu Milanoviću mora uputiti lično premijer Andrej Plenković napokon je okončano. 

Sjednica će se održati u ponedjeljak u 14 sati u Banskim dvorima. Kasno popodne iz Vlade su poslali priopćenje kojim su udovoljili zahtjevu predsjednika RH da se sjednica mora održati ili u Vladi ili u Saboru, nikako negdje drugdje.

- Predsjednik Vlade rado će biti domaćin sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u Banskim dvorima. Drago mu je da će predsjednik RH prvi put posjetiti obnovljenu dvoranu “Ban Jelačić”. Dnevni red je dogovoren, a termin sastanka je u ponedjeljak, 23. studenoga, u 14 sati. Prozori će biti otvoreni! – poručili su iz Vlade.

Teme o kojima će se raspravljati na sjednici VNS-a su: smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija, radikalizacija u društvu, upravljanje prouzročenom epidemijom, funkcioniranje pravosudnog sustava, položaj Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori, te u BiH s naglaskom na (ne)poštivanje Daytonskog sporazuma.

Stranka demokratske akcije ranije je saopćila kako smatra da zahtjev predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da Vijeće nacionalne sigurnosti raspravlja o provedbi Dejtonskog sporazuma predstavlja novi populistički i protupravni zahtjev

– Iako je očigledno da Milanovićev zahtjev ima pozadinu u njegovom sukobu sa Vladom Hrvatske, ipak ga pozivamo da ne “oštri zube” na Bosni i Hercegovini jer to nikad nije donijelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj.

Milanovića da zadnji put kad su vijeća za nacionalnu sigurnost susjednih država raspravljala o BiH, transkripti sa tih sastanaka su bili dokazni materijali na osnovu kojih je utvrđena agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu – priopćeno je iz SDA, prenosi Fena.

Jedina vijeća koja su zadužena da nadziru provedbu Daytona jesu Vijeće za implementaciju mira i Vijeće sigurnosti, koje je nedavno raspravljalo o stanju u BiH, naveli su iz SDA te pozivali Milanovića da se upozna sa zaključcima iznesenim tijekom diskusije.

– Naročito ga pozivamo da dobro razmotri i zaključke o osudi slavljenja ratnih zločinaca, kao praksi koja je najveća prijetnja miru.

Političke opcije koje u posljednje vrijeme jednostrano podržava Milanović prije nekoliko dana su odale poštovanje osuđenom ratnom zločincu i silovatelju Marku Radiću, uvrijedivši žrtve njegovih zločina na najgori mogući način.

To sigurno nije u korist i na ponos predsjednika nijedne civilizirane zemlje, pa ni Hrvatske – navela je SDA u saopćenju od prije nekliko dana. 

Više o temi Andrej Plenković

POČINIO KRIVIČNO DJELO
Uhapšen jer je na društvenim mrežama prijetio Plenkoviću
NA VRH

Podijeli članak na