RAZBIJANJE MITOVA

Zastupnik SDP-a pojasnio u Saboru: "Alija Izetbegović je kazao "Rat nije naš" da bi spriječio regrute Bošnjake da idu u JNA koja je napadala Hrvatsku!"

Na Grlićevo izlaganje replikom je reagirao Arsen Bauk, zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske, koji ga je optužio za nekoreknost.

Arsen Bauk. Arhiv

Piše: D. H.

8.12.2020

Sabor Hrvatske na današnjoj sjednici raspravlja o ostvarivanju zaključaka Deklaracija u položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koja je u ovom zakonodavnom tijelu donesena 2018. godine.

Uvodno izlaganje ponudio je Goran Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske, koji je pohvalio angažman Vlade Hrvatske u poboljšavanju uvjeta života bosanskohercegovačkih Hrvata te podsjetio na brojne diplomatske aktivnosti koje su on i naročito premijer Andrej Plenković poduzeli na internacionalizaciji lošeg ustavnopravnog položaja Hrvata u BiH. Posebno je apostrofirao angažman HDZ-a u okviru Europske pučke stranke.

Ministar Grlić Radman je, pored ostalog, kazao kako se u Bosni i Hercegovini negira doprinos Hrvata u odbrani zemlje, podsjetio je da je rat u susjednoj zemlji počeo napadom JNA na hrvatsko selo Ravno u jesen 1991. godine. "Za to vrijeme su neki drugi u BiH govorili da to nije njihov rat", kazao je on jasno aludirajući na bošnjačke lidere koje hrvatska državna i medijska propaganda decenijama optužuje na sličan način.

Na Grlićevo izlaganje replikom je reagirao Arsen Bauk, zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske, koji ga je optužio za nekoreknost. "Ministar Radman aludira na izjavu Alije Izetbegovića, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali namjerno propušta kazati u kojem je kontekstu ona izrečena. Njom je Izetbegović pozivao vojne obveznike iz BiH, prije svega Bošnjake - muslimane, da se ne odazvaju na pozive za regrutiranje u sastav JNA koja je u to vrijeme vršila agresiju na Hrvatsku. Treba imati u vidu da je Bosna i Hercegovina tada bila u sastavu SFR Jugoslavije, iz čega su proistekle stanovite obveze", kazao je Bauk.

Ministar Goran Grlić Radman kazao je kako nikoga nije želio imenovati, pa ni Aliju Izetbegovića, pa se potom dodatno pokazao kao tendenciozna neznalica. "Kad već spominjete gospodina Izetbegovića, on je odobrio prolazak kolone tenkova JNA iz Međugorja u Hrvatsku."

Podsjetimo, kolona tenkova JNA na koju se neuko referira hrvatski ministar vanjskih poslova, zaustavljena je 7. maja 1991. godine u selu Pologu, desetak kilometara udalenom od Mostara (ne Širokog Brijega), nije otišla u Hrvatsku nego na Kupres i, napokon, Izetbegović je bio samo jedan od pregovarača, a ključnu ulogu u prolasku kolone JNA je odigrao Franjo Tuđman tokom pregovora s vrhom JNA u Beogradu, predvođenim Veljkom Kadijevićem, svojim kolegom generalom iz JNA, tadašnjim ministrom odbrane SFR Jugoslavije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.