POZNATI NAUČNIK

Đikić: Capakova reakcija je neprimjerena i šokantna, jedini izlaz je ostavka

Podsjetimo, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak snimljen je kako sjedi na jednoj od kutija s vakcinama

Đikić: Vakcine su veoma kvalitetne. Arhiv

G. M. / N1 Hrvatska

27.12.2020

Naučnik i molekularni biolog Ivan Đikić komentirao je dolazak vakcina u sve zemlje članice Evropske unije, i rekao da su veoma kvalitetne.

- S ovom vakcinom koja je izrazito kvalitetna, dugotrajnija je nego sama bolest, a ima puno manje komplikacija nego sama bolest. U Americi je vakcinisano 1,1 miliona ljudi, a svega šest osoba je imalo neke nuspojave - rekao je Đikić.

Dodao je da je solidarnost izrazio važna.

- Niti jedna zemlja neće pobijediti ovu pandemiju. Pobijedit ćemo je samo globalno. Ta poruka solidarnosti i borbe protiv virusa je zajednički uspjeh - kazao je za N1 Hrvatska.

Dodao je da su rezultati vakcine uistinu impresivni.

- Vjerujem da će u Hrvatskoj biti više od 70 posto ljudi koji će se vakcinisati na temelju pozitivnih rezultati. Želio bih poslati poruku da moramo biti oprezni, vakcina sama po sebi neće pobijediti bolest. Januar i februar su mjeseci kad ćemo morati zajednički djelovati putem mjera kako bismo zaštitili sebe - ističe.


U Hrvatskoj je situacija zasad na jednom nemirnu moru. Malo se testira, kaže Đikić.

Upitan kada se može očekivati normalniji život, odgovara da "u drugoj polovini 2021. realno možemo govoriti o povratku u normalniji tok života, a tek u 2022. možemo očekivati potpuno normalan život".

Kazao je kako nas ne bi trebao zabrinjavati novi soj virusa, već nešto drugo.

- Ono što mene uistinu zabrinjava je ova reakcija gospodina Capaka u Hrvatskoj. To me toliko šokiralo kad sam vidio. Kada je pokazao gdje mi naučnici u njegovom "tu je stiglo" i ispod njegove stražnjice dolazi to cjepivo. To je toliko neprimjereno - rekao je Đikić.

Podsjetimo, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak simljen je kako sjedi na jednoj od kutija od vakcina. 


Capak sjedio na kutiji od vakcina. Agencije

- Umjesto da je tu vakcinu stavio iznad sebe, kao jedan mali, relativno neznačajan političar, šerif lokalni, sa svojom porukom koju je stvarno neprimjereno prenio javnosti, a pogotovo naučnicima koji su godinu radili. Hiljade naučnika, da bi donijeli ovu vakcinu koja je rješenje, on je to sve omalovažio – kazao je Đikić.

Dodao je da je ovakav politički gaf neprimjeren i vjeruje da je jedini izlaz iz ovog ostavka ili smjena.

- Ovakvo ponašanje lokalnih političara je neprimjereno i mislim da za to moramo imati određene posljedice - poručuje Đikić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.