PLANIRAN ZA 1. APRIL

Zbog koronakrize odgađa se popis stanovništva u Hrvatskoj

U DZS još ne znaju na koliko će se dugo odgoditi popis, jer to će, kako kaže Plesac, zavisiti od epidemioloških mjera i odluci Vlade i Sabora koji moraju promijeniti Zakon

Popis ne treba očekivati prije juna. Emica Elvedji/PIXSELL

A. J.

31.1.2021

Pripreme za opsežan i zahtjevan projekat popisa stanovništva u Hrvatskoj traju još od 2016. godine i još prije mjesec dana direktorica Državnog zavoda za statistiku (DZS) Lidija Brković je pred saborskim je odborom za lokalnu samoupravu tvrdila kako se sve pripreme provode redovno, piše danas Jutarnji list.




Radi se o mjesecima

Isto što i Brković, tvrdio je na televiziji N1 početkom decembra i Boris Milošević, potpredsjednik Vlade Hrvatske u čijem je resoru i popis.


No, popis stanovništva u Hrvatskoj neće početi kako je planirano 1. aprila, nego će biti odgođen na neizvjesno vrijeme, piše Jutarnji list.


Koordinator za popis stanovništva u DZS Damir Plesac kazao je u emisiji "Točka na tjedan" na televiziji N1 kako se radi o mjesecima i da je glavni razog - koronakriza.


U DZS još ne znaju na koliko će se dugo odgoditi popis, jer to će, kako kaže Plesac, zavisiti od epidemioloških mjera i odluci Vlade i Sabora koji moraju promijeniti Zakon o popisu stanovništva.


Jutarnji piše da je iz njegovih odgovora jasno da popis ne treba očekivati prije juna jer na pitanje voditeljke i urednice Nataše Božić Šarić "radi li se o sedmicama ili mjesecima odgode", Plesac odgovara kako se radi o "mjesecima".

Nakon izbora

Tako će popis biti nakon lokalnih izbora u maju, što nije nevažno za političku bitku u nekim sredinama - naprimjer Vukovaru gdje tamošnji gradonačelnik, odmetnik od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivan Penava, upravo oko te teme gradi svoju izbornu kampanju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.