ZAGREB

Komemoracija Bandiću: Bio je široke hercegovačke duše i purgerskog šarma

Bandić je preminuo 28. februara od srčanog udara u 66. godini života

Komemoracija Milanu Bandiću. Anadolija

A. K. / Jutarnji.hr

2.3.2021

U zagrebačkom HNK-u održana je komemoracija za pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a zbog epidemioloških mjera broj zvanica bio je ograničen na 150 osoba. 

Bandić je preminuo 28. februara od srčanog udara u 66. godini života, a na čelu Zagreba bio je dva desetljeća.

Na komemoraciji su govore održali vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić - Vukičević, ministrica kulture i medija kao izaslanica predsjednika Vlade Nina Obuljen - Koržinek te dugogodišnji Bandićev prijatelj Ratko Maričić, piše Jutarnji.hr.



Za grad je davao cijeloga sebe

Pavičić - Vukičević poručila je kako svi trebaju biti ponosni i slaviti ispunjenje velikog života i neponovljivog Bandićeva djela, ali se istovremeno ne može sakriti tuga.

 - U ideološki opredijeljenom društvu Bandić je pokazivao širinu i otvorenost, imao je vremena i ljubavi za čovjeka i njegove potrebe, osobito one najpotrebitije te se nije osvrtao na kritike i podmetanja. Za grad je davao cijeloga sebe - svoje zdravlje, vrijeme i život - kazala je. 

Dodala je kako će Zagreb teško više ikad imati takvog gradonačelnika, koji će davati toliko od sebe za boljitak grada, te pokojnom Bandiću zahvalila na svemu što je činio.

- Bio je svoj i neponovljiv, široke hercegovačke duše i purgerskog šarma, zagrebačke uglađenosti i južnjačkog temperamenta i neiscrpne energije. Čast nam je da smo bili tvoji saradnici, prijatelji i suvremenici. Jedino što nam sada preostaje jest nastaviti tamo gdje si stao i činiti naš grad još boljim i uspješnijim - rekla je Pavičić - Vukičević.

Podsjetila je da je Bandić pomagao svim hrvatskim krajevima i da je osjećao odgovornost prema Hrvatima u BiH, ali i prijateljskim gradovima širom Evrope.


Oživio svoje političko i javno djelovanje

Obuljen - Koržinek istaknula je kako je Bandić živio svoje političko i javno djelovanje, a svojom neiscrpnom energijom snažno je obilježio razvitak grada.

- Iza njega su ostali brojni kapitalni projekti, ali i male humane geste posvećene dobrobiti pojedinaca. Mnogi će ga sugrađani najbolje pamtiti upravo po toj ljudskoj neposrednosti, jednostavnosti i pristupačnosti - rekla je.

Njegovi politički oponenti česti su iznosili kritičke stavove zbog njegovog načina upravljanja gradom, ali činjenica da su mu građani Zagreba na demokratskim izborima dali povjerenje izaziva poštovanje, po tome će ga pamtiti i Zagreb i Hrvatska, poručila je ministrica kulture i medija.



Zajednička akcija i rad

Maričić se osvrnuo na početke političke karijere Milana Bandića, istaknuvši da je oko sebe okupio ljude koji su htjeli ostati u krugu lijevoga u vrijeme kada su svi ostali bježali iz kruga socijaldemokracije.

- Ma koliko se čini da je naglasak na raditi i delati, u stvari poenta je bila na zajedničkoj akciji, zajedničkom radu - kazao je i doodao da nije bilo uspješno upravljanje gradom, ne bi ga građani ponovno i ponovno birali, jer ponovno se bira na temelju onoga što si radio i ostavio iza sebe.

Kazao je da za Milana Zagreb nije bio samo grad.

- Iako je u šest mandata bio gradonačelnik, nije smatrao da je Bogom dano da to bude tako. Smatrao je da je izabran da služi glavnom gradu i njegovim građanima. No, Zagreb za Milana nije bio samo grad, nego su za njega to prije svega bili ljudi koji su mu uvijek bili na prvom mjestu - rekao je Maričić.


Prikazan kratki film

Uz članove porodice pokojnog Bandića, kćer Ana-Mariju i suprugu Vesnu Bandić, komemoraciji su prisustvovali Bandićevi saradnici i prijatelji.

Na kraju komemoracije prikazan je kratak film u kojemu su uz scene s Bandićem prikazani njegovi projekti koje je razvio za vrijeme upravljanja gradom, od fontana i Muzeja savremene umjetnosti, do remetinečkog rotora i sljemenske žičare, nakon čega su prisutni zapljeskali.

Komemoracija je održana uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji, koji se mogao pratiti i na video zidu ispred zgrade HNK-a.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.