KOMISIJA ODLUČILA

Direktor dubrovačke bolnice koji je vakcinisao roditelje, punca, punicu iz svećenike nije kriv

Njegovi punac i punica došli su iz Posušja, vakcinisali se u dubrovačkoj bolnici te otišli nazad u Posušje u popodnevnim satima

Odlučeno da nije prekršio etička načela pri vakcinisanju preko reda. Slobodna Dalmacija

A. K. / Index.hr

4.3.2021

Direktor dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić nije prekršio etička načela pri navodnom vakcinisanju preko reda, zaključak je Komisije za medicinsku etiku Hrvatske liječničke komisije, objavio je Dubrovački dnevnik dodajući kako se radi o komisiji za medicinsku etiku i deontologiju, koja je utvrdila kako Bekić po tom pitanju nije kriv.

No, iz Hrvatske liječničke komore demantirali su tu informaciju, piše Index.hr.

Rodbina preko reda

Podsjetimo, kako je Index objavio sredinom prošlog mjeseca, direktor dubrovačke bolnice i HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Dubrovnika Marijo Bekić vakcinisanje preko reda omogućio je puncu i punici iz Posušja, svojim roditeljima, određenim svećenicima i uposelnicima Ministarstva unutrašnjih poslova. Dozu je primila i njegova supruga, ali ona je zdravstvena radnica.

Prema saznanjima Index-a, dio porodice vakcinisao se 5.2. u jutarnjim satima, a izvori su im kazali su da je Bekić na listu za primanje doza više puta zapisao svoje ime upravo s namjerom da prekrije ovu akciju. Tog jutra, 5. februara, njegovi punac i punica došli su iz Posušja, vakcinisali se u dubrovačkoj bolnici te otišli nazad u Posušje u popodnevnim satima.

Redakcija Index-a se obratila Upravi Opće bolnice Dubrovnik kako bi provjerila ove navode.



Zaštita podataka

- Nastavno na vaš upit napominjemo kako smo kao ustanova shodno pozitivnim zakonskim propisima uz ostalo dužni štititi privatnost pacijenata, te u skladu članku 32. Zakona o podacima i informacijama u zdravstvu čuvati povjerljivost podataka iz zdravstvene dokumentacije pacijenata, u skladu s  posebnim propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka i tajnost podataka, a isto je i obveza i svih drugih osoba koje podatke iz zdravstvene dokumentacije saznaju u obavljanju dužnosti u CEZIH-u I NAJS-u te u zdravstvenom sistemu Republike Hrvatske - poručio je Bekić u ime bolnice.

No, nakon par dana Ministarstvo zdravstva poslalo je Bekićevo očitovanje.

U njemu piše:

- Osim zaposlenika bolnice vakcinisano je i 36 pacijenata OB Dubrovnik na hemodijalizi te još 65 vanjskih osoba, među kojima su uposlenici MUP-a, stariji svećenici s komorbiditetima, te hronični bolesnici koji su inače pacijenti Opće bolnice Dubrovnik.



Dostavio odgovor

Vakcinisana je moja supruga, koja je zdravstveni radnik Doma zdravlja (stomatolog), moji roditelji, te punac i punica koji spadaju u ugrožene skupine, obzirom na godine života i komorbiditete - navodi Bekić u odgovoru koji je nakon nekoliko dana zvanja dostavio Ministarstvu.

- Kao što je poznato, naime i supruga i ja smo kao zdravstveni radnici izloženi riziku od oboljenja bolesti covid-19, a ja sam od početka epidemije praktički 24 sata u bolnici, obavljam poslove direktora, koordinatora za covid-19, te dežuram kao dežurni hirurg traumatolog, kao i po potrebi na tzv. covid odjelu - piše Bekić.

Dodao je da njegovi roditelji, punac i punica čuvaju njegovih četvero djece, od kojih je dvoje preboljelo covid-19, a preostalo dvoje su povremeno u samoizolaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.