NOVO OTKRIĆE

Hrvatski imunolog tvrdi da korona uskoro postaje stvar prošlosti

Kazao je da u Hrvatskoj brojke rastu i potreban je plan

A. K.

Luka Čičin Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Njemačkoj

Foto: Screenshot


Objavljena je vijest da je Međunarodni tim naučnika Tehničkog sveučilišta u Braušveigu (Braunschweigu) i Centra za infektivna istraživanja objavio članak o razvoju posebnih antitijela protiv koronavirusa.

- Ne radi se o vakcini, nego o strategiji koja u osnovi djeluje kao lijek, tako da se protutijela mogu davati ljudima koji su oboljeli od COVID-a, a ne preventivno kao vakcina da se ljudi ne bi razboljeli - objasnio je za Dnevnik HTV-a dr. Luka Čičin Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Njemačkoj.

U osnovi ono što je napravljeno, kaže, protutijela su kakva tijelo inače razvija, uzimaju se od pojedinaca koji ih imaju, unose u epruvetu i onda se mogu davati drugim ljudima koji takva protutijela još nisu stigli razviti kako bi neutralizirala virus i tako omogućila organizmu da se brani od infekcije.

Isti princip bi trebao biti valjan i kod drugih infekcija

- Sigurno nismo prvi koji su razvili protutijelo, ima i drugih timova. Poznato je da je i Donald Tramp (Donald Trump) dobio terapiju protutijelima kada se razbolio i to mu je vjerojatno pomoglo, no novost je da smo mi ta protutijela dobili od seruma pojedinaca još puno prije nego što se pandemija pojavila.

Radi se o serumima koji su dobijeni 2018 - 2019. godine, kada taj virus nije ni postojao. Iz njih smo uspjeli izdvojiti ona protutijela koja prepoznaju virus, koja su ga u stanju neutralizirati, i to je vrijednost naše ideje. Ne treba se čekati da neko napravi protutijela kako bismo ih izolirali iz već zaraženih ljudi, nego možemo čim se neka pandemija pojavi, koristeći ovu metodu, izolirati protutijela iz dobrovoljaca koji nikad nisu ni bili inficirani i vrlo brzo početi razvijati lijek koji može kontrolirati virus. Poenta je u brzini djelovanja protiv novih pandemija - naglasio je prof. Čičin-Šain.

Svijet godinu dana poslije u borbi protiv Covida

- Svjedoci smo neviđene brzine u razvoju vakcina, EMA je danas odobrila već četvrtu vakcinu koja dolazi na tržište, petu - Sputnjik - uskoro bi također moglo biti odobreno. Dakle, širom svijeta proizvode se vakcine kojima možemo stati u kraj pandemiji. Normalne vakcine se razvijaju i proizvode oko pet godina, sada se sve događa u godinu dana. Vidimo da tehnologija pomaže i da će koronavirus uskoro biti stvar prošlosti - smatra Čičin-Šain.

Čičin-Šain je komentirao situaciju u Njemačkoj gdje je Institut Robert Koch (Robert Koh) objavio ja je treći val počeo.

- U Njemačkoj zaista brojke rastu, vlada je odlučila otvoriti zemlju i omogućila da se virus širi, nijedan virolog nije zadovoljan sa stanjem - naglasio je.

Dodao je da u  Hrvatskoj također brojke rastu i potreban je plan što se može napraviti, kako se treba reagirati ako se situacija pogorša. Važno je da se brojke spuste prije ljeta kako ne bi propala i turistička sezona - poručio je Čičin Šain.

NA VRH

Podijeli članak na