KORONAVIRUS

Štab civilne zaštite u Hrvatskoj: Preminula je 12-godišnja djevojčica

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata preminulo 12 osoba

Capak: Tek smo primili informaciju o smrti 12-godišnjakinje od covida. Pixsell

Jutarnji.hr

17.3.2021

Štab civilne zaštite u Hrvatskoj održat će konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji s koronavirusom, kao i o procesu vakcinisanja.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata preminulo 12 osoba. Najmlađa osoba je 12-godišnja djevojčica koja je imala multiple komorbiditete iz kardiološkog aspekta.

Do sada je u Hrvatskoj iskorištenoe 348.330 doza vakcina i vakcinisano je 276.530 osoba. S jednom dozom je vakcinisano 204.730 osoba, a sa dvije 71.800 osoba, izvijestila je Vera Katalinić Janković.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika i o usporedbi stanja u Hrvatskoj s ostalim zemljama članicama Europske unije.

- Prije sedmicu dana je bilo 962 novooboljelih, a sedmicu prije toga 747 od 7.292 testiranja. U prva tri dana ovoga tjedna imamo 2265 novooboljelih, a prošlog je tjedna to bilo za 46% manje. Incidencija je 222,7. Najniža je u Istarskoj županiji a najviša u Primorsko-goranskoj. Na listi zemalja EU po visini incidencije RH je na 7. mjestu sa 207,2 incidencijom. Najvišu incidenciju trenutno ima Češka Republika, 1502,9. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je u RH 1403,8, i na 18. smo mjestu na listi zemalja EU po tom parametru. Danas je 16,7% pozitivnih u ukupnom broju testiranja. HALMED je zaprimio 1751 prijavu sumnji na nuspojave, od čega je 624 na cjepivo AstraZenece, na Pfizerovo 1028 prijava nuspojava, a na Modernino cjepivo 97 prijava nuspojava - rekao je Capak.


Koliko je ljudi odustalo od vakcinisanja AstraZenecom?

- Taj podatak od 30% iz KOHOM-a je prikupljen telefonskom anketom. Mi mislimo da je to manje od 30% ali teško je reći. Podatke je li netko odbio, predomislio se i sl. nemamo ali mi epidemiolozi mislimo da je to manje od 30%. Prikupljamo podatke pa ćemo vas izvijestiti - rekao je Capak.

Osvrnuo se i na smrt 12-godišnje djevojčice od covida-19.

- Mi smo tek primili informaciju o smrti 12-godišnjakinje od covida. Radilo se o teškom kardiološkom komorbiditetu, a ostale podatke još nemamo - kazao je.

Govorio je i o većem razmaku između dvije doze vakcinisanja.

- HZJZ je izdao dokument o tome da se preporučuje vakcinisanje s većim razmakom jer smo imali dokaz da je kod AstraZenece bolji imunološki odgovor ako se druga doza aplicira kasnije, nakon 12 sedmica. Kod Moderne je to slučaj nakon 6 sedmica.

Jesmo li u 3. valu?

- Teško je reći je li to 3. val ili rep drugog pa će se brojke smanjivati, čemu se nadamo. Nije ni bitno, bitno je da trebamo nastaviti borbu za smanjenje broja novooboljelih, hospitaliziranih i preminulih, a to radimo da pratimo brojke i donosimo odluke. Ako zaključimo da treba nešto hitno napraviti, a županije mogu to same, takva situacija je vrlo moguća - rekao je Capak.

- Neke županije već po tom sistemu i djeluju, prije svega Dubrovačko-neretvanska. Razmišlja se o nekim mjerama i u Primorsko-goranskoj. Istarska županija će vjerojatno danas promijeniti režim u školama s obzirom na porast incidencije i na činjenicu da imaju i zaraženih učenika, oko 25, i 50 učitelja, a sve skupa više od 600 učenika i učitelja u samoizolaciji, dodao je Davor Božinović.

Uhapšene su dvije zaposlenice KB Dubrava koje su pokrale pacijente na respiratorima. Komentirao je ministar Beroš.

- U kontaktu sam s direktorom Lukšićem. On je obavijestio institucije, pri kraju smo kriminalističkog istraživanja. Danas dolaze uposlenici policije na razgovor. Bit će daljnjeg postupanja ali ne samo u sferi medicinskog djelovanja nego općenito poštovanju zakona. Riječ je o teškom moralnom, ali i kaznenom djelu i postupat će se u skladu sa propisanom procedurom - zaključio je ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.