KOMEMORACIJA ŽRTVAMA

Plenković u Jasenovcu: Važno je da se ne zaborave strašni zločini

Zvaničnici Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem položili su vijenac na spomen-obilježju

Fu. M.

Delegacije položile cvijeće

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Hrvatski državni vrh i članovi porodica ubijenih danas obilježavaju 76. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac. 

Zvaničnici Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem položili su vijenac na spomen-obilježju u Jasenovcu.

- Došli smo obilježiti 76. godišnjicu proboja iz Jasenovca. Došli smo odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima protiv Židova, Srba, Roma, Hrvata, antifašista, demokrata - rekao je Andrej Plenković.

Naglasio je da se ovaj zločin ne smije zaboraviti.

- Važno je da nove, mlade generacije osvijeste ove činjenice i da sve generacije prvo nikad ne zaborave strašne zločine koji su se događali ovdje i diljem Europe i da postoji jasna osuda tih zločina - rekao je Plenković.

  • Milanović u Jasenovcu

    Milanović u Jasenovcu

    Foto: Pixsell


Na pitanje novinara zašto nisu zajedno on i predsjednik Republike Zoran Milanović, Plenković je rekao da je sve o tome već kazano.

Upitan o donošenju zakona kojim bi se zabranilo isticanje ustaških simbola Plenković je rekao:

- Oni su već danas zabranjeni, a to je pitanje ujednačavanja sudske prakse. Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, o logoru Jasenovac, tko razumije što ti znakovi znače za Židove, pripadnike Roma, antifašista, razumiju da to nisu obilježja koja treba koristiti - rekao je Plenković i dodao je stav Vlade o tom pitanju jasan.

Više o temi Hrvatska

STANOVNICI UZNEMIRENI
Zemljotres u Hrvatskoj, epicentar bio u BiH
NA VRH

Podijeli članak na