KOMEMORACIJA

Milanović u Jasenovcu: Ovo je ustaški logor, ustaše su Hrvati pa se ne mogu praviti da me se ovo ne tiče

Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obilježavanja, ovo nije stvar glumimo li ili ne, državnik mora pokazati emociju, poručio je Milanović

Zoran Milanović. HRT

Fu. M.

22.4.2021

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odao je počast polaganjem cvijeća kod spomen-obilježja Kameni cvijet u Jasenovcu, a uz njega su bili i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te bivša predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor.

- To je bio ustaški logor, a ustaše su Hrvati, a kako sam i ja Hrvat i predsjednik hrvatske države, ne možemo reći da nas se to tiče. Ovo je bilo mjesto kontroverze cijelo vrijeme. Jedna strana je pretjerivala i pretjeruje i govori da je ovdje ubijeno 700.000 ljudi. Ja sam ovdje dolazio kao gimnazijalac i isto su nam govorili. Već tada sam bio dovoljno star da vidim da to nije istina, ovdje je ubijeno oko 100.000 ljudi. To je jako puno - rekao je Milanović, prenose 24 sata.

Komentirao je i film "Dara iz Jasenovca".

- Gledamo i filmove koji dolaze u Beogradu koji su loši filmovi, mislim na "Daru iz Jasenovca". Taj pristup ukazuje na suprotno na ono što su autori htjeli reći, da je ovdje ubijeno 700.000 ljudi, ali režija pokazuje da je ovdje ubijeno manje. Nikako na zelenu granu s ovim mjestom. Da bismo sad ovdje, godinu dana, nakon što smo zajedno došli, evo ja sam donio ružu, ne vijenac - rekao je.

Vijenci koje može položiti svatko postanu komunalni problem, a ne čin pijeteta - poručio je.

- Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obilježavanja, ovo nije stvar glumimo li ili ne, državnik mora pokazati emociju, ali i ponašati se u skladu s očekivanjem. Ono što sam čuo su jadne izlike - rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na izjave da je razlog razdvojenim kolonama - epidemiološka situacija i poručio da ministrica Obuljen nije stručnjakinja "za gljivice i viruse", nego za kulturu.

- Gospodin Plenković se kad mu odgovara poziva na Vukovar. Gospodin Plenković nikad nije odlazio u Vukovar dok nije postao aspirant na predsjedničko mjesto u HDZ-u - poručio je.

Delegacija u Jasenovcu. Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

- Ne znamo koji je razlog, opet je neartikuliran, opet govori o životinjskoj farmi, je l' čita on to? Kao da se prepoznaju u tim alegoričnim novelama. Nisam ja počeo govoriti i davati ljudima životinjska svojstva, već oni daju političarima svojstva raspadajućih kemijskih elemenata - rekao je Milanović.

Što se tiče pokliča "Za dom spremni", Milanović je rekao kako mu je žao što je prošle godine burno reagirao na to.

- Taj sat povijesti je počeo na našem prvom sučeljavanju 2016. Tada smo govorili, 12. kolovoza, čitao sam mu pred kamerama rješenja Ustavnog suda po tom pitanju. Ništa. Jedini tko se usudi nešto reći je profesor Kraus, jer on nema cijenu. On je potpuno neovisan i može reći što je istina, ne može ga se kupiti - dodao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.