SLUČAJ U OSIJEKU

Doktorica o dvije bebe koje su umrle s koronom: Mislimo da su se zarazile u trbuhu

Od početka epidemije u Hrvatskoj mi smo u Zavodu za neonatologiju opservirali ukupno 25 novorođenčadi koji su porođeni od covid-pozitivnih majki, kazala Sipl

Sipli: Imamo još jedan par blizanaca od 28 tjedana koji su nam bili pozitivni. Nova TV

Dnevnik.hr

3.5.2021

O zaraženim bebama i slučaju u Osijeku kojem su s koronom umrle dvije prerano rođene bebe u Dnevniku Nove TV govorila je neonatologinja Mirna Sipl, voditeljica Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek.


Razgovor pročitajte u nastavku.


Doktorice, liječili ste dvije preminule bebe, koliko su se bebe dugo borile s koronom?

- Porođene su od covid-pozitivne majke, rodilje, i budući da su odmah po rođenju bili pozitivni na covid, mislimo da je infekcija nastala prenatalno, prije porođaja in utero.

Kakve simptome su bebe imale?


- Nedonoščad su po primitku imali uobičajenu simptomatologiju vezanu za nezrelost i za vrlo malu rodnu masu, a to je funkcionalna nezrelost svih organskih sustava s dominantnom nezrelošću pluća.


Bi li ishod bio drugačiji da bebe nisu imale koronavirus?

- Nedonoščad su prvenstveno liječena u neonatalnoj jedinici intenzivnog liječenja zbog svoje osnovne bolesti, to je prematuritet i vrlo mala rodna masa. Međutim tajming u kojem je kliničko pogoršanje djece nastupilo i popratni laboratorijski nalazi koje smo u tom trenutku imali daju naslutiti da je nepovoljan ishod bio vezan i za intrauterinu covid-infekciju.

Je li bilo još zaraze kod novorođenčadi u Osijeku, kakva su vaša iskustva?

Od početka epidemije u Hrvatskoj mi smo u Zavodu za neonatologiju opservirali ukupno 25 novorođenčadi koji su porođeni od covid-pozitivnih majki. 21 novorođenče je bilo porođeno u terminu, imali su negativan covid-test i kao zdravi su sa svojim majkama otpušteni kući.

Četvero nedonoščadi koji su porođeni prijevremeno od covid-pozitivnih rodilja su pozitivni na covid, a trenutno u Zavodu za neonatologiju imamo još jedan par blizanaca od 28 tjedana koji su nam bili pozitivni i koji su za sada stabilni.

Koliko je učestali prelazak virusa s trudnice na dijete?

U literaturi je opisano da tzv. vertikalni prijenos s majke trudnice na dijete nastaje negdje u oko 30 posto slučajeva s time da negdje 12 posto slučajeva nastaje transplacentarno, dakle prije poroda, a preostali dio nastaje tijekom porođaja, interpartalno.

Koje simptome bebe najčešće imaju?

Najčešće je vrućica, respiratorna simptomatologija, gastrointestinalni simptomi, kožni simptomi, ali se kod novorođenčadi viđa i neurološka simptomatologija, rekla bih dakle da su u pravilu simptomi blagi, s dobrim ishodom. Međutim, opisani su i slučajevi i teškog kliničkog tijeka sa zatajenjem i respiracije i cirkulacije.

Teba li beba koja preboli koronu i dodatno biti pod liječničkom njegom?


Novorođenčad je uvijek imunološki vulnerabilna skupina koju posebno promatramo u sklopu opće pedijatrijske populacije inače i s obzirom na tu činjenicu, s obzirom na sve ono što znamo o ovom virusu, a isto s obzirom na sve što ne znamo, svako novorođenče koje je preboljelo ovu infekciju je u pravilu pod pojačanim kliničkim nadzorom nadležnog pedijatra.

I za kraj, koji je vaš savjet roditeljima?

Mislim da se u javnost dovoljno odašilju svakodnevno poruke koje su to učinkovite mjere koje danas štite, rekla bih samo da su trudnice i novorođenčad potencijalno vrlo vulnerabilna skupina - čuvajmo ih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.