IZBORI U HRVATSKOJ

Tomašević uvjerljivo vodi u Zagrebu, poznato ko ide u drugi krug u Splitu, Osijeku i Rijeci

Politička platforma Možemo osvojila je 23 mandata u Skupštini Grada Zagreba

A. J.

Kandidati u vodstvu prema prvim privremenim rezultatima izbora

Foto: PIXSELL / 24sata


Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve neslužbene rezultate lokalnih izbora u Hrvatskoj. U Zagrebu u drugi krug ide Tomislav Tomašević, dok se za drugo mjesto bore Škoro i Pavičić Vukičević. Ko ide u drugi krug gotovo je već riješena stvar u Splitu, Osijeku i Rijeci.

U Zagrebu uvjerljivo vodi Tomislav Tomašević (Možemo!). Na drugom mjestu je Miroslav Škoro (Domovinski pokret) koji se za drugo mjesto bori s Jelenom Pavičić Vukičević (Milan Bandić 365) koja mu diše za vratom.

Davor Filipović (HDZ) je na četvrtom, a Joško Klisović (SDP) na petom mjestu.

Nakon obrađenih 97,69 posto biračkih mjesta, Tomašević je osvojio 45,01 posto glasova, Škoro 12,19 posto, a Pavičić Vukičević 11,19 posto.

Politička platforma Možemo osvojila je 23 mandata u Skupštini Grada Zagreba. HDZ, HSLS i HSU zajedno su osvojili šest mandata, Zelena lista 5 kao i 365 stranka rada i solidarnosti te SDP. MOST je osvojio tri mandata.

Tomašević je u završnom je obraćanju kazao kako su Zagrepčani glasno rekli "da" promjeni.

- Rekli su da možemo zelenije, pravednije i bolje - poručio je Tomašević.

Plenković: Pobjednički rezultati

SDP-ov kandidat Joško Klisović koji je podbacio te osvojio 7,85 posto pozvao je svoje birače da u drugom krugu glasaju za Tomislava Tomaševića.

Drugoplasirani Miroslav Škoro rekao je kako je Domovinski pokret pokazao koji mu je potencijal.

- Mi postojimo samo godinu dana, a napravili smo ogromne rezultate. Mi smo stranka koja je u puno gradova i općina iza sebe ostavila dvije velike stranke, to nije mala stvar. Stat ćemo nasuprot naletu ljevice koja želi osvojiti grad Zagreb. To je ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu, tako mi Bog pomogao - rekao je Škoro.

Andrej Plenković je u centrali HDZ-a održao kratki govor nakon objave rezultata prvog kruga izbora. Zahvalio je svima koji su dali glasove HDZ-ovim kandidatima i rekao kako su rezultati HDZ-a pobjednički.

HDZ će ponovno izaći kao stranka koja ima najviše župana i gradonačelnika, istaknuo je Plenković i rekao da u osam županija uvjerljivo vode.

- Čestitam svima koji su uvjerljivo pobijedili u prvom krugu - rekao je Plenković, ali i rekao da čestita i ostalima koji su ušli u drugi krug.

Puljak i Mihanović vode borbu za Split

U Splitu vodi Ivica Puljak (Centar), a slijede ga Vice Mihanović (HDZ). Željko Kerum (PGS) prema trenutnim rezultatima ne ulazi u drugi krug.

Što se tiče gradskog vijeća, obrađeno je 100 posto glasova.

Lista HDZ-a dobila je 23,27 posto s 14.837 glasova, a iza njih je lista Centra s 12.862 glasa (20,17 posto). Treća je lista Hrvatske građanske stranke s 11,86 posto, odnosno 7563 glasa, a četvrta je koalicija SDP-a i HSU-a s 9,76 posto (6,225 glasova) U gradskoj skupštini su još Možemo! s 9,54 posto (6088 glasova), Most s 7,95 posto glasova (5074) te Kandidacijska lista grupe birača s 6,09 posto (3886 glasova).

U Osijeku su obrađena gotova sva biračka mjesta. Uvjerljivo vodi Ivan Radić (HDZ), a u drugom krugu s njim će snage odmjeriti Branislav Mlinarević (Domovinski pokret).

U Rijeci je u uvjerljivom vodstvu Marko Filipović (SDP), a u drugom krugu će se za mjesto gradonačelnika Rijeke boriti s Davorom Štimcem (NL).

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na