KO ĆE NA ČELO ZAGREBA

Šta kažu posljednje ankete: Tomašević ima ogromnu prednost pred Škorom

Kada je HDZ u pitanju, glasovi većine uprkos napetim odnosima na relaciji vrh HDZ-a - Domovinski pokret, odlaze Škori - 59,8 posto

Škoro i Tomašević. Agencije

Fu. M.

24.5.2021

U nedjelju će Zagreb dobiti novog gradonačelnika. Prema istraživanju, Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo koja je osvojila najviše skupštinskih mandata, i pobjednik prvog kruga sa 147.000 glasova, odnosi pobjedu i u drugom krugu pokazuje to istraživanje Promocije plus za drugi krug izbora u Zagrebu napravljeno za RTL.

Tomaševića bira gotovo 63 posto birača (62,9 posto). Šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro osvaja 20,5 posto. Škori ni neodlučni ne mogu pomoći. Njih je čak 13,2 posto, dok 3,4 posto birača koji će izići na izbore najavljuju da će poništiti glasački listić.

Očekivano, Tomašević uzima glasove od centra na lijevo. Čak 96 posto lijevo orijentiranih podupire kandidata platforme Možemo. Desnica također očekivano bira Škoru. Njih 69,6 posto.

Tomaševiću izgledna pobjeda. T portal

Logično kandidati uzimaju glasove birača svojih stranka. Ali kako će glasati birači ostalih stranaka čiji su kandidati izgubili u prvom krugu?

Kada je HDZ u pitanju, glasovi većine uprkos napetim odnosima na relaciji vrh HDZ-a - Domovinski pokret, odlaze Škori - 59,8 posto. Ali uprkos uputama o glasanju prema svjetonazoru, Tomaševiću bi glas dala gotovo četvrtina (23,6 posto) HDZ-ovaca. Pri tome, dosta je neodlučnih – 12,6 posto. A prekrižit će listić njih 3,9 posto.

SDP-ovi birači očekivano poslušat će upute stranke koja podupire Tomaševića. 83,6 posto birača daje mu glas prema ovom istraživanju. Škori tek 7 posto SDP-ovaca. Neodlučnih je 9,3 posto. A zanimljivo od svih birača SDP-a koji se u nedjelju odazovu na birališta, nitko od njih neće poništiti listić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.