KOD GRANICE S MAĐARSKOM

U hrvatskom gradiću kuće se nude za manje od dolara

Legrad, nekad drugo najveće populacijsko središte na hrvatskom teritoriju, kontinuirano gubi stanovništvo od raspada Austro-Ugarske prije jednog stoljeća

Agencija Reuters objavila priču o Legradu. Printscreen

A. J. / Index.hr

12.6.2021

Agencija Reuters piše o hrvatskom gradiću navodeći da se u njemu nude kuće za manje od dolara.


Grad na sjeveru Hrvatske, teško pogođen depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuče nove stanovnike, ali s određenim uvjetima. Legrad, nekad drugo najveće populacijsko središte na hrvatskom teritoriju, kontinuirano gubi stanovništvo od raspada Austro-Ugarske prije jednog stoljeća, kada su ga nove granice ostavile u zapećku, piše Reuters.

- Pretvorili smo se u pogranični grad s malo prometnih veza s drugim mjestima. Od tada broj stanovnika postupno opada - rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2250 stanovnika, što je upola manje od broja prije 70 godina.

Dosad prodano 17 nekretnina

U prvom pokušaju grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilišta po cijeni od jedne kune. Dosad je prodano 17 nekretnina. Ponuđene kuće u različitim su stupnjevima zapuštenosti. Neke su poluruševne, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plijesan. Općina kaže da će platiti 25.000 za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele kupiti privatne kuće, grad će pomoći s 20 posto kupoprodajne cijene ili do 35.000 kuna.


Ključni uvjeti za pojedince ili parove koji se žele nastaniti u Legradu uključuju da moraju biti financijski solventni i mlađi od 40 godina. Također se moraju obvezati da će ostati najmanje 15 godina.

Interes iz cijelog svijeta

Sabolić je rekao kako je ponuda privukla zanimanje iz inozemstva:

- Nakon izvještaja u medijima o našoj akciji, dobili smo upite za kuće iz vrlo udaljenih mjesta poput Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije.


Međutim, u Hrvatsku nije jednostavno imigrirati, pa Sabolić kaže da se zbog toga drže lokalnih interesenata. Rekao je da mogućnosti zapošljavanja pridošlica uključuju poslove u proizvodnji hrane te drvnoj i metaloprerađivačkoj industriji.


Danijel Harmničar, mladić iz sjeverne Hrvatske sa suprugom i dvoje male djece, prihvatio je ponudu Legrada i kuću za jednu kunu.


- Puno je ljepše živjeti u svom domu, nego biti podstanar. Ostati ovdje 15 godina nije nam problem, ne planiramo se seliti - rekao je Harmničar za Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.