HRVATSKI NAUČNIK

Đikić: Sad je najbolje vrijeme za vakcinisanje

Sada nemamo virusa oko nas, znači, ne postoji opasnost, rekao je Đikić

Ivan Đikić. Agencije

Fu. M.

20.6.2021

Hrvatski naučnik Ivan Đikić izjavio je danas da je sada najbolje vrijeme za vakcinaciju. Komentirao je i činjenicu da interes za vakcinaciju u većini zemalja opada. 

U svakom slučaju treba ljudima ponuditi edukativno-motivirajuću kampanju gdje će shvatiti zašto je važno upravo sad se cijepiti. Evo jedan primjer sa znanstvene strane: sada je ljeto, imamo puno vitamina. Da, to poboljšava imunološki sustav i ako netko želi idealno vrijeme, to je sada jer će nas za 6 mjeseci, ne samo s protutijelima nego i s memorijskim stanicama, taj imunitet braniti od virusa koji će zasigurno biti i sljedeću zimu već u nama - kazao je Đikić za RTL. 

U Pakistanu, na primjer, kažu da nema korištenja mobitela ako se ne vakcinišete.

- U Evropi mladima pogotovo treba objasniti gdje je njihova korist - da će moći u zimu putovati, da će profesionalno moći raditi, da će studirati i da će se moći susretati. Ljudi koji će biti cijepljeni, koji će biti zaštićeni, imat će puno veću mogućnost kretanja u isto vrijeme, imat će mogućnost socijalizacije, što je vrlo bitno u društvu - kazao je.

Novi sojevi

Komentirao je i činjenicu da se u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama trenutno ublažavaju ili ukidaju epidemiološke mjere.

- Sada nemamo virusa oko nas, znači, ne postoji opasnost, ali sada je naš imunološki sistem pripreman za primanje antigena, stvaranje odličnog humoralnog, ali i staničnog imuniteta i upravo u jesen i zimu, kada će sigurno doći novi sojevi, nove varijante, tada ćemo mi kao pojedinci biti zaštićeni, a u isto vrijeme naš imunološki sustav bit će najoptimalnije spreman za borbu s novim virusima - kazao je Đikić.

S obzirom na to da brojke padaju, je li sad vrijeme za potpuno otvaranje i popuštanje mjera ili još uvijek ne?

Maske na otvorenom

Đikić smatra da zaštitne maske nije potrebno nositi vani.

- Nema potrebe stvarno, na otvorenom. Ja mislim da maske neće štititi na otvorenom, pogotovo u ovakvom dobu kretanja i neokupljanja u malim grupama na otvorenom prostoru - rekao je Đikić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.