HRVATSKA

Velika akcija USKOK-a: Uhapšeni Bandićevi bliski saradnici i generalni direktor HRT-a

Nova USKOK-ova akcija ima tri kraka, a čini se kako je zajednički nazivnik svima rad bivše Gradske uprave

Priveden direktor HRT-a. Igor Kralj/PIXSELL

Fu. M.

30.6.2021

Od ranog jutra u Zagrebu traje velika akcija USKOK-a i policije u kojoj su uhapšeni brojni bliski saradnici bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Sumnjiče se za brojne koruptivne radnje iz vremena bivše gradske uprave. Osim njih, uhapšen je i generalni direktor Hrvatske radio televizije (HRT) Kazimir Bačić.

Nova USKOK-ova akcija ima tri kraka, a čini se kako je zajednički nazivnik svima rad bivše Gradske uprave.

USKOK, neslužbeno se saznaje, sumnja da su postojale određene malverzacije oko organizacije zagrebačkog Adventa, prenosi HRT.

Uhapšeni su Denis Mohenski, čovjek kojeg su nazivali "kralj Adventa", koji je imao kućice na najfrekventnijim lokacijama u gradu. Uhapšemi su i dvojica vozača pokojnog gradonačelnika Bandića, Zdravko Krajina i Vladimir Džaja. Uhapšena je i bivša šefica stručne službe gradonačelnika Andreja Šulentić te Jelena Čeklić, bivša šefica povjerenstva za dodjeljivanje javnih površina u zakup.

Privođenja u Hrvatskoj. Igor Kralj/PIXSELL

Istražitelji su u službene prostorije Gradske uprave ušli nešto iza 6 sati. Više sati trajalo je izuzimanje dokaza jer se radi o pozamašnoj količini dokumentacije.

Tokom dana saznalo se da je uhapšena i Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica Upravnog vijeća dječje bolnice Srebrnjak. Ona se povezuje s pročelnicom Šulentić. Kako se neslužbeno saznaje, tereti ih se da su zloupotrebljavale položaj i utjecaj i to u izboru novog ravnatelja bolnice, nakon što je smijenjen Boro Nogalo.

Treći krak je hapšenje Kazimira Bačića. Istražitelji su bili i u njegovom domu na Tuškancu. Nešto prije 12 sati on je izašao u pratnji istražitelja.

Prema neslužbenim informacijama, USKOK ga tereti da je trgovao utjecajem i posredovao između bivšega gradonačelnika Bandića i bivšeg većinskog vlasnika Tvornice električnih žarulja Milana Lončarića, koji je također uhapšen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.