HRVATSKA

Vjernici u Zagrebačkoj džamiji klanjali Kurban-bajram

Vjernička misija na ovome svijetu jeste pomagati ljudima, onim koji su u potrebi, poručio muftija Hasanović

Fu. M.

Molitvu je u Zagrebačkoj džamiji predvodio imam hafiz Aziz ef. Alili

Foto: Anadolija


Kurban-bajramski namaz u Zagrebačkoj džamiji klanjan je u džamijskim prostorijama, ali većina vjernika smjestila se zbog epidemioloških mjera u džamijskom dvorištu, javlja Anadolija.

Molitvu je u Zagrebačkoj džamiji predvodio imam hafiz Aziz ef. Alili, a vjernicima je pročitana kurban-bajramska hutba muftije Aziza ef. Hasanovića koji je ukazao na važnost simbolike žrtve kurbana u jačanju spremnosti na žrtvu i odricanje te međuljudskih i međususjedskih odnosa.

- Vjernička misija na ovome svijetu jeste pomagati ljudima, onim koji su u potrebi. Kurban najdirektnije razvija taj osjećaj žrtve za drugoga- poručio je u hutbi muftija Hasanović.

Muftija je ukazao na činjenicu da hadž drugu godinu zaredom zbog pandemije može obavljati samo određeni broj vjernika.

- Prednost je data zdravlju u odnosu na hadžski ibadet jer je zdravlje ljudi preče od hadžskog ibadeta. Tako razumijevamo i islam gdje je čovjek, njegov integritet i zdravlje u središtu pozornosti - poručio je muftija.

Pozvao je vjernike da se solidariziraju s 11 posto svjetskog stanovništva koje trpi glad, s onima koji su pogođeni gubitkom imovine u nedavnim poplavama u Europi te s porodicama nastradalih.

- Neodgovorno je odbiti cijepiti se i ugroziti sebe i druge, ali i ugroziti normalno funkcioniranje zajednice i društva, kao što je neodgovorno ignorirati apele struke za očuvanje okoliša koje direktno utječe na klimatske promjene. Znanost i struku treba cijeniti i poštovati - poručio je muftija Hasanović.

Više o temi Kurban-bajram

NA VRH

Podijeli članak na