HRVATSKA

Škoro je otišao zbog sukoba s moćnim sekretarom Domovinskog pokreta

Škoro je ostavku navodno planirao neko vrijeme, a jučer je prelomilo.

Miroslav Škoro: Podnio ostavku. Agencije

Index.hr

21.7.2021

Otkad je postalo jasno da ostavka koju je jučer podnio Miroslav Škoro na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta nije dio plana, nego da je riječ o naprasnom potezu koji je šokirao i ljude u Domovinskom pokretu, počelo se postavljati pitanje koji je pravi razlog Škorinog odlaska, piše Index.hr.

Škoro je, podsjetimo, rekao da je riječ o ličnim razlozima i da je odluku donio jer su njega i njegovu porodicu u medijima i politici provlačili kroz blato te da se na ostavku odlučio u konsultacijama s porodicom. Međutim, sve se glasnije govori o sukobima unutar Domovinskog pokreta.

Premda su nagađanja o tome počela vrlo brzo nakon što je Škoro na Facebooku objavio da odlazi s čela DP-a, da se doista u pozadini valja sukob u toj stranci postalo je jasno nakon izjava Škorine sestre Vesne Vučemilović. 

Njena retorika bila je suprotna onome kako je svoj odlazak pokušao predstaviti Škoro, kao potez iz privatnih, porodičnih razloga.


Zatražila ostavku Marija Radića

Vučemilović nije krila da je iznenađena i odmah je pozvala članstvo Domovinskog pokreta da ne prihvati Škorinu ostavku.

Danas je bila još određenija. Direktno je zatražila ostavku Marija Radića. Upravo se Radić spominje kao osoba s kojom se Škoro sukobio, a on je figurirao i kao čovjek koji zapravo upravlja DP-om. 

Zanimljivo, Radić bi kao zamjenik predsjednika stranke trebao Škoru i mijenjati do stranačkih izbora.

- Vidjeli smo jučer da je i glavni sekretar ponudio ostavku budući da je predsjednik stranke taj koji imenuje i glavnog i političkog sekretara. To je bio moralni čin i isto očekujem i od političkog sekretara - rekla je Vučemilović u programu N1, dodajući da Domovinski pokret mora početi funkcionirati kao stranka.

Vučemilović je jučer izjavila da bi Škoro trebao povući ostavku, a danas kaže da, "dok stranačka tijela ne donesu svoje odluke i potvrde Škorinu odluku, to je sve u fazi prijedloga". Dodaje i kako očekuje da se Predsjedništvo stranke sastane u naredne sedmice kako bi odlučilo o Škorinoj ostavci.

Navodni sukob Škore i Radića

Sukob Škore i Radića navodno traje već neko vrijeme, a govori se kako su u pozadini različite vizije kako bi Domovinski pokret trebao nastaviti svoje političko djelovanje. Sukob se navodno zaoštrio oko koalicija koje bi Domovinski pokret mogao sklopiti u nekim lokalnim sredinama s HDZ-om. Prema informacijama koje su se pojavile, Škoro se protivio koaliranju s HDZ-om, a u stranci su postojali pritisci da se ide u suradnju s njim.

Iako iz stranke kažu kako ih je ostavka predsjednika potpuno iznenadila i šokirala, Večernji list navodi da Škorina odluka nije bila ishitrena.

Razmišljao je o njoj neko vrijeme, a prekjučer ju je, navodno, potvrdio u šetnji oko Jarunskog jezera u društvu Marija Radića, svoga zamjenika i političkog sekretara stranke. Škoro je ostavku navodno planirao neko vrijeme, a jučer je prelomilo.

Škorina sestra tvrdi da je i nju sve šokiralo

Njegova je sestra za Večernji list rekla da je i nju sve šokiralo.

- Nemam pojma da se to uopće dogodilo! Bili smo zajedno u petak, ništa nije najavio - rekla je jučer Vesna Vučemilović, koja bi mogla biti sljedeća koja će napustiti Domovinski pokret. Doduše, samo bude li ga vodio upravo Mario Radić, koji je Škorinom ostavkom automatski postao prvi čovjek stranke.

Upravo su razlike između njegovog viđenja politike i onoga kako je Škoro planirao raditi, govore u stranci, jedan od glavnih razloga odlaska čovjeka koji je pokušao postati predsjednik države pa premijer i, na koncu, gradonačelnik Zagreba. Neslužbeno, Radić je vukao prema HDZ-u. Škoro je to navodno redovno odbijao.

- Nisu odnosi nikad bili bajni, ali nakon lokalnih izbora počeli su svojevrsni pritisci. Htjelo se u vijećima pod svaku cijenu s HDZ-om - kažu u Pokretu, piše Index.hr.

Radić tvrdi da nema pojma o sukobu

Mario Radić, pak, za Večernji kaže da o narušenim odnosima sa Škorom nema pojma. "Pa sad smo se vidjeli prije sat vremena!" rekao je Radić otprilike pola sata od Škorine ostavke pa dodao kako je razlog odlaska predsjednika stranke isključivo zdravstvene prirode. I Radić je rekao da ostavku nije očekivao.

A što sad dalje sa strankom? "Idemo u izbore. Već smo o njima donijeli odluku i dali naputke po podružnicama, ali to smo napravili prije ove ostavke. Od 1. rujna kreću unutarstranačka nadmetanja", rekao je Radić. Kazao je i da se nema namjeru kandidirati te da će Domovinski pokret voditi isključivo do izbora, odnosno sljedeća dva mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.