ZORAN VAKULA

Hrvatski meteorolog upozorava: Previše ekstrema na puno mjesta u svijetu

Vakula je istakao da je problem u tome što se upozorenja ne shvataju ozbiljno

Zoran Vakula. HRT

Fu. M.

22.7.2021

Obilne kiše koje su prouzrokovale smrtonosne poplave širom zapadne Njemačke i Belgije, izazvale su uzbunu, a mnogi se pitaju jesu li za to odgovorne klimatske promjene.

Hrvatski meteorolog Zoran Vakula istaknuo je kako nisu iznenađenje lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, nevremena... ali je za ovu godinu zanimljivo to što je previše ekstrema na puno mjesta u svijetu.

- Znalo ih je biti i prije, ali učestalost tih pojava je zabrinjavajuća - rekao je.

Na pitanje je li se scenarij u Njemačkoj i Belgiji mogao izbjeći, Pandžić je rekao kako ne postoji mehanizam umjetnog sprečavanja tih pojava, ali da su se posljedice mogle ublažiti.

Vakula je istakao da je problem u tome što se upozorenja ne shvataju ozbiljno.

- Mi dajemo u sustavu meteoalarma - sustav upozorenja na opasne pojave - narančasto, nekad i crveno upozorenje i, unatoč tome, opet vidimo automobile koji se kreću, prevrnute kamione... Problem je što se upozorenja ne shvaćaju ozbiljno, a pitanje je i, da su u Njemačkoj shvatili ozbiljno, bi li išli na evakuaciju tako velikog broja ljudi - istaknuo je gostujući na HRT-u.

Dodao je da se nalazimo na vrhuncu toplog dijela života zemaljske kugle, kojem je čovjek barem malo, ali i više, pridonio svojim neodgovornim ponašanjem prema prirodi.

- Gradnja nije kakva bi trebala biti. Mi mijenjamo uobičajene tokove rijeka i dovodimo sebe u opasnost. Projektiranje bi trebalo biti smišljenije, trebali bi paziti kako se priroda inače ponaša i onda paziti da ne djelujemo previše na to njezino uobičajeno ponašanje - rekao je Vakula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.