ODLUKE

Od danas strožije mjere na Jadranu, novi uvjeti i prilikom ulaska u Hrvatsku

Uvodi se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu ukoliko nemaju covid potvrdu

Hrvatska: Produženo je trajanje valjanosti potvrde o vakcinisanju i preboljenju bolesti. Ilustracija

A. J. / 24sata.hr

26.7.2021

U pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu od danas su na snazi nove, strožije mjere. Mjere će biti na snazi do 15. avgusta. Broj okupljenih bez covid potvrda ograničava se na 50 osoba, a na događajima na kojima osobe imaju covid potvrde može biti hiljadu osoba.

Nužne epidemiološke mjere odnose se na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, grad Novalja, Senj i općinu Karlobag. Uvodi se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu ukoliko nemaju covid potvrdu. Ako se radi o okupljanjima na kojima sve osobe imaju covid potvrde, dozvoljen broj okupljenih je 1000 ljudi.


Maksimalno 15 osoba

Posebna ograničenja uvedena su za svadbene svečanosti, gdje bez covid potvrde može učestvovati maksimalno 15 osoba, a za sve svadbe s više od 15 osoba, učesnici moraju imati te potvrde. U barovima može biti najviše 1.000 osoba. Sajmovi, drugi oblici privrednih priredbi na otvorenom, mogu se održavati samo uz saglasnost lokalnog i županijskog stožera.


Sportska takmičenja na kojima učestvuju gledatelji mogu se održati ukoliko gledatelji i tehničko-organizacijsko osoblje ima covid digitalne potvrde. Organizatori svih tih događaja obavezni su najkasnije sedam dana prije održavanja okupljanja ili manifestacije poslati obavijest o namjeri organiziranja manifestacije i zatražiti prethodnu saglasnost.


- Ovdje se obvezuju županijski stožeri, da odmah nakon primitka obavijesti o održavanju, provjere jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje propisani novom odlukom. Ukoliko nisu ispunjeni uvjeti, županijski stožeri moraju obavijestiti organizatore da se događaj ne može održati - istaknuo je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović na zadnjoj konferenciji za novinare.


Za događanja s više od hiljadu osoba potrebna je saglasnost Nacionalnog stožera. Iznimno se mogu dopustiti događanja i okupljanja s više od hiljadu osoba, no za takva okupljanja organizatori moraju tražiti dozvolu Nacionalnog stožera civilne zaštite.


Stožer je donio i novu odluku kojom se mijenjaju uvjeti za ulazak u Hrvatsku. Produženo je trajanje valjanosti potvrde o vakcinisanju i preboljenju bolesti, pa se sada može ući u zemlju ukoliko potvrde o primljene dvije doze vakcine odnosno o preboljenoj bolesti, nisu starije od 270 dana.




Velika Britanija, Rusija i Kipar

Prema prijašnjim uvjetima, potvrda nije smjela biti starija od 210 dana. Isto tako, u odluci se precizira da putnici iz zemalja koje spadaju u 1. kategoriju moraju imati negativan nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati i obavezno ići u samoizolaciju, dok putnici iz zemalja 2. kategorije, pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sata, neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju bolesti. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusija i Kipar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.