HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Pelješki most ne dijeli Hrvatsku i BiH već ih povezuje

BiH ima bezbrižan promet svih brodova, kazao je Plenković

Fu. M.

Andrej Plenković

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL


Svečanom spajanju Pelješkog mosta večeras je prisustvovao i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je istakao kako je Hrvatska ovim projektom riješila svoj problem star 300 godina.

- Imam neopisivo zadovoljstvo kazati da je Hrvatska spojena. Ostvarili smo cilj koji rješava problem star 300 godina. To je fascinantno postignuće hrvatske države. Ovo najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja realizira kako ostvariti strateške interese i dugogodišnje ciljeve, a to učiniti uz puno utjecajniju poziciju Hrvatske kao članice EU - istakao je Plenković. 

Ovaj most spaja i EU, on ne dijeli BiH i Hrvatsku, nego povezuje, naglasio je hrvatski predsjednik Vlade.

-  Most koji će ostati trajna stečevina svih onih Vlada, župana, županija, zastupnika iz ovog kraja, svih koji su težili da se ovaj cilj ostvari. Osobito mi je drago da je ovo najveći projekt koji smo sufinancirali u prvih sedam godina članstva. Nema niti jednog drugog aktera osim EU koji bi Hrvatskoj dao toliko sredstava - kazao je Plenković.

  • Tokom svečanosti na mostu

    Tokom svečanosti na mostu

    Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL


 Zahvalio se svima, a posebno kineskom izvođaču koji je uprkos pandemiji završio most 3 mjeseca prije roka.

- Hrvatska je realizirala pravo da spoji svoj teritorij, a BiH ima bezbrižan promet svih brodova. Ovaj most je samo desetak metara niži nego na Bosforu. On je toliko grandiozan da bi ispod njega, da je tu, i Titanic mogao proći - rekao je Plenković.

Više o temi Andrej Plenković

PELJEŠKI MOST
Čović: U BiH nema potrebe da se iko ljuti
NA VRH

Podijeli članak na