NEOBIČNA POJAVA NA NEBU

Kod Rijeke pao meteorit, objavljen snimak

Bilo je to u noći nakon maksimuma Perzeida, koji svoj vrhunac redovno doseže 12. acgusta

Vatrena kugla na nebu. Printscreen

Fu. M.

25.8.2021

Hrvatski astronomski savez objavio je kako se u noći s 13. na 14. avgusta na nebu iznad Rijeke pojavila vatrena kugla, koja se mogla vidjeti čak i na pet stotina kilometara udaljenosti.

Bilo je to u noći nakon maksimuma Perzeida, koji svoj vrhunac redovno doseže 12. acgusta, ali se ne radi o tom meteorskom roju, već sporadičnom meteoru.

- U noći nakon maksimuma Perzeida, još je uvijek bilo jako puno meteora pripadnika tog potoka. Dapače, na zapadnoj obali sjeveroameričkog kontinenta opažen je outburst, koji je višestruko nadmašio aktivnost “standardnog” maksimuma za više od 150 meteora na sat. Gledano iz najzapadnijih krajeva Hrvatske međutim, kralj noći 13. i 14. kolovoza nije bio Perzeid – već sporadični meteor, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama - objavio je Hrvatski astronomski savez.

Navode kako su vatrenu kuglu snimile kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d’Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga (s udaljenosti od 530 kilometara!).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.