SAVJETI STRUČNJAKA

Alemka Markotić otkriva na koji način koronavirus utječe na reproduktivno zdravlje

Trudnice mogu teže oboljeti i češće teže obolijevaju i češće završavaju na respiratoru ako se inficiraju, kazala je Markotić

Alemka Markotić. Pixsell

Avaz.ba

3.9.2021

Alemka Markotić direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" na pitanje na koji način covid utječe na reproduktivno zdravlje, odnosno s kakvim se problemima susreću muškarci, a s kakvim žene koje su preboljele covid, navodi da je to iznimno važna tema o kojoj treba govoriti.

- O njoj se govori u kontekstu cijepljenja i to dosta s lošom informiranosti. Nema još uvijek dovoljno istraživanja, ima još uvijek prostora za dodatna istraživanja pa ćemo se i mi kao tim uključiti rekla je Markotić, prenosi Index.hr.

Niža porođajna težina

- Ono što se do sada zna, trudnice mogu teže oboljeti i češće teže obolijevaju i češće završavaju na respiratoru ako se inficiraju. Ono što je bitno - kod djece može biti niža porođajna težina, prijevremeni porod i smrtni ishod. Nažalost, djeca koja se rađaju kod inficiranih majki često završavaju na neonatološkim odjelima gdje trebaju dodatnu skrb i produljenu skrb - rekla je Markotić za Novu.TV.

Što se tiče utjecaja virusa na plodnost u žene, nema jasnih podataka o tome da bismo mogli nešto relevantnije reći, no sigurna sam da će i to biti u dogledno vrijeme, istaknula je.

- Kod muškaraca je više istraživanja kod same plodnosti - stanice u testisima i prostati imaju puno receptora za virus i mogu biti inficirane, dokazane su stanice u ejakulatu određene infekcije, ali ne tako česte - navodi Markotić.

Bitno je da se cijepe

- Dolazi do jake upale i oštećenja stanica i prostate i testisa, a uz to i oštećenja spermija na određeno vrijeme pa je smanjena količina koja može utjecati na funkcije reproduktivnog zdravlja i plodnost. Jedan dio bolesnika, pa i onih s blažim oblicima, ima i jedno vrijeme jake bolove u testisima i skrotumu koji se nastavljaju i u postcovid fazi - dodala je Markotić.

Jako puno pogotovo mlađih žena odgađa vakcinisanje baš zato što se boje neplodnosti. Na pitanje imaju li razloga za strah, Markotić navodi da razloga za strah - nema.

- , za trudnice nema preporuka, no prije planirane trudnoće bi bilo dobro da se žene cijepe na vrijeme, to im omogućava da su puno sigurnije i da ne dožive komplikacije koje sam nabrojala - rekla je Markotić.

Oni koji se nisu vakcinisali i ne razmišljaju ni o prvoj, a vakcinisanima nije dobro sjela vijest o trećoj dozi. Koliko vakcina zaista štiti, primjerice, zaposlenike Infektivne klinike?

- Jasno je da su zaposlenici bili visoko zaštićeni, prije cijepljenja imali smo 14 posto oboljelih, sada imamo 1.7 posto i to sve s vrlo blagim oblicima bolesti tipa jače prehlade. Cjepivo definitivno štiti, to smo pokazali mi koji smo izloženi gotovo svakodnevno -rekla je Markotić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.