TAKMIČARI IZ 26 ZEMALJA

Reis Husein ef. Kavazović u Zagrebu otvorio međunarodno takmičenje u učenju Kur'ana

Dvodnevni program takmičenja iz dvije kategorije: hifz 15 džuzeva i hifz cijelog Kur'ana, završava se u subotu, 25. septembra

Reis Husein-ef. Kavazović. MINA

Fu. M.

23.9.2021

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović večeras je poslije akšam-namaz u Zagrebačkoj džamiji svečano otvorio 27. međunarodno takmičenje u učenju Kur'ana, koje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zagreb, uz podršku Ministarstva vakufa i islamskih poslova Države Katar.

Ovom prilikom prisutnima se obratio muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, koji je kazao kako je ovo jedino takmičenje koje se nalazi u katalogu svjetskih takmičenja u učenju Kur'ana na ovom nivou koje se organizira u zemlji u kojoj muslimani nisu većina.

- Na ovaj način šaljemo i poruku iz Zagrebačke džamije da je ona u punoj svojoj misiji na mjestu gdje se nalazi i da je ona središte različitih kultura i dijaloga i promotor univerzalnih vrijednosti koje redovno šaljemo iz Islamskog centra u Zagrebu“, kazao je muftija Hasanović i zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji takmičenja.

Naredna dva dana u Islamskom centru u Zagrebu posjetitelji će imati priliku uživati u učenju Kur'ana od vrsnih učača, njih 37 iz 26 zemalja, a takmičenje će se prenositi i putem You Tube kanala Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Dvodnevni program takmičenja iz dvije kategorije: hifz 15 džuzeva i hifz cijelog Kur'ana, završava se u subotu, 25. septembra, proglašenjem pobjednika i hafiskom dovom za hafize Ahmeda Alilija i Dževata Zendelija.

Međunarodno takmičenje u učenju Kur'ana u Zagrebu nosi epitet jednog od najpoznatijih svjetskih takmičenja ovog karaktera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.