SUTRA PRED SUDIJOM

Kopitz osumnjičen za tri ubistva na podmukao način

Uz rješenje o provođenju istrage tužiteljstvo je za Kopitza zatražilo istražni zatvor

Fena

Harald Kopitz

Foto: Agencije


Protiv Haralda Kopitza (56), osumnjičenog za ubistvo svoje troje djece, državno odvjetništvo Hrvatske pokrenulo je istragu zbog tri krivična djela teškog ubistva na podmukao način, a u srijedu će biti izveden pred suca istrage koji će odlučiti o istražnom zatvoru.

Potvrdila je to nakon Kopitzovog ispitivanja u tužiteljstvu zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Albina Tisenić, ne navodeći ime osumnjičenoga.

Kazala je i da je na prvom ispitivanju u tužiteljstvu Kopitz koristio pravo neiznošenja odbrane, odnosno da se branio šutnjom.

Uz rješenje o provođenju istrage tužiteljstvo je za Kopitza zatražilo istražni zatvor o čemu će sutra prijepodne odlučiti istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

Istražni zatvor

Istražni zatvor bi mu, osim zbog opasnosti od bijega kao austrijskom državljaninu, mogao biti određen i zbog posebno teških okolnosti zločina koji mu se stavlja na teret.

Kopitzov odvjetnik po službenoj dužnosti Marko Ivica kazao je nakon ispitivanja u policiji, koja je protiv Kopitza tužiteljstvu podnijela kaznenu prijavu, da je njegov branjenik relativno stabilnog psihičkog stanja.

- Moj branjenik, kojeg branim po službenoj dužnosti, kratko je iznio svoju odbranu, odnosno branio se šutnjom. Pročitana mu je poruka o pravima, a on je relativno stabilnog psihičkog stanja' - kazao je ranije odvjetnik.

Službeno uhapšen sinoć

Ivica je dodao da se očekuje medicinsko vještačenje kojim će se utvrditi Kopitzovo psihofizičko stanje u trenutku počinjenja krivičnog djela.

Ubica je i službeno uhapšen sinoć oko 19,45 sati nakon što je otpušten iz psihijatrijske bolnice Vrapče.

Tamo je doveden ranije tokom dana nakon izlaska iz bolnice Sestara milosrdnica u kojoj je hospitaliziran jer je u noći brutalnog zločina pokušao samoubistvo uzevši veću količinu psihofarmaka, ali nedovoljnu da bude smrtonosna.

U vrijeme zločina majka ubijene djece nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem.

NA VRH

Podijeli članak na