HRVATSKA

Čengić i Boban odali počast žrtvama u Vukovaru

Nove generacije političara moraju imati hrabrosti da se iskreno poklone i žrtvama drugih naroda, rekao je Čengić

Prilikom polaganja vijenaca. Avaz

Fu. M.

18.11.2021

Zastupnici u Parlamentu Federacije BiH Ivan Boban i Irfan Čengić na 30. godišnjicu stradanja Vukovara odali su počast žrtvama zločina koji su se dogodili u Vukovaru.

- Vukovar je herojski grad i mjesto posebnog pijeteta, gdje smo se poklonili nedužnim žrtvama zločina. Vukovar i Vukovarci zaslužuju da se sjećamo svega onoga što se dogodilo i da učinimo sve da se takva stradanja nikada, nigdje i nikome ne ponove - naglašava Boban.

Smatraju kako je na primjeru Vukovara pokazano kakvo se zlo može dogoditi tamo gdje se na vrijeme ne prepozna i ne spriječi pogubna nacionalistička politika. Te da nažalost Vukovar nije bio dovoljna opomena za zločine koji su kasnije uslijedili na ovim prostorima.

- Nove generacije političara moraju imati hrabrosti da se iskreno poklone i žrtvama drugih naroda, a ne samo žrtvama naroda kojem pripadaju, to je jedini put u budućnost, da pamtimo i da se ne ponavljaju zločini - istaknuo je Čengić.

Čengić također naglašava da političari Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije moraju insistirati na tome da za zločine trebaju odgovaraju svi oni koji su ih projektovali i činili. Također, političari moraju naglašavati kako nema ni kolektivne krivice ni genocidnih naroda, te poštovati presude sudova i na takav način stvarati preduvjete za normalan život građana i bolju budućnost na ovim prostorima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.