HRVATSKI MINISTAR

Grlić Radman: BiH je u dubokoj političkoj krizi, kroz izbore treba osigurati zakonitost i integritet

Potrebne su odgovarajuće istrage ratnih zločina i odgovorni za to moraju odgovarati , poručio je on

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. PIXSELL

A. O. / Hina

11.4.2022

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Luksemburgu da je potrebno provesti odgovarajuće istrage ruskih ratnih zločina u Ukrajini i osigurati da odgovorni za to snose posljedice.

- Potrebne su odgovarajuće istrage ratnih zločina i odgovorni za to moraju odgovarati - rekao je Grlić Radman po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU u Luksemburgu.


Radni doručak

Prije početka Vijeća za vanjske poslove, šefovi diplomacija imali su radni doručak s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda Karimom A.A. Khanom, a ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova sudjelovala je na tom sastanku video-vezom.

Grlić Radman je rekao da će na sastanku govoriti o važnosti Zapadnog Balkana i stabilnosti u tom području.

- Bosna i Hercegovina je u dubokoj političkoj krizi. Kroz izbornu reformu treba osigurati zakonitost i integritet predstojećih izbora u BiH - rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da se od Srbije očekuje da se nastavi usklađivati s vanjskom politikom Europske unije u skladu s njezinim vrijednostima i načelima.


Sankcije na stolu

Srbija, zemlja kandidatkinja koja pregovara o članstvu u Europskoj uniji, do sada je odbijala uskladiti se s vanjskom politikom EU i uvesti sankcije protiv Rusije. Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu takvo stajalište Srbije postaje neodrživo i sve više raste pritisak na Beograd da se odluči kojim putem želi ići.

Više ministara država članica podržalo je jačanje sankcija protiv Rusije. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell), koji je nedavno posjetio Kijev i Buču zajedno s predsjednicom Komisije Ursulom fon der Lejen (von der Leyen), rekao je da su nove sankcije uvijek na stolu.

Irski ministar vanjskih poslova Sajmon Kovenej (Simon Coveney) rekao je da Komisija radi na pojedinostima u vezi sa zabranom uvoza nafte iz Rusije u okviru mogućeg šestog paketa sankcija, ali da još ništa nije odlučeno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.