INTERVENISALA POLICIJA

Zagreb: Incident na obilježavanju godišnjice zločina u Ahmićima

Jedan muškarac je prišao okupljenima pitajući zašto na ovakav način ne obilježavaju stradanje Hrvata u Križančevom selu

H. J. I.

14.4.2022

Spriječen veći incident. Agencije

U centru Zagreba, na Trgu Bana Jelačića, danas je obilježena 29. godišnjica zločina u Ahmićima. U toku obilježavanja zabilježen je i manji incident.

Jedan muškarac je prišao okupljenima pitajući zašto na ovakav način ne obilježavaju stradanje Hrvata u Križančevom selu, jer je to mnogo bitnije nego obilježavanje godišnjice zločina u Ahmićima. Zahvaljujući pravovremenoj reakciji policije, spriječeno je da ovaj verbalni incident preraste u nešto veće.


Zločin protiv čovječnosti

Inače, na Trgu Bana Jelačića je organizovano protestno stajanje zbog zločina nad bošnjačkim civilima u Ahmićima 1993. godine. Organizatori skupa su Centar za žene žrtve rata ROSA Zagreb, Centar za građansku hrabrost Zagreb, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Zagreb, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Sarajevo, te Ženska mreža Hrvatske.

Oni su uoči obilježavanja godišnjice objavili zajedničku izjavu u kojoj su podsjetili da se 16. aprila 1993. gdine u Ahmićima dogodio zločin u kojem je ubijeno 116 osoba bošnjačke nacionalnosti, od kojih su 32 bile žene, kao i 11 djece mlađe od 18 godina. Eksplozivom su uništene dvije lokalne džamije.

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu je presudio da se u Ahmićima dogodio zločin protiv čovječnosti, a jedan od komandanata ove akcije Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora. Također, Žalbeno vijeće MKSJ-a potvrdilo je i zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Kolektivna odgovornost

Zbog svega toga, organizatori skupa su javno zatražili od predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da se javno izvinu zbog zločina u Ahmićima.

- Krivnja za zločin je individualna, ali odgovornost za javni govor i prokazivanje političkih vlasti koje ne žele priznati istinu o ratnim zločinima kolektivna je, naša, odgovornost. Regionalna saradnja, poštovanje i solidarnost mogu se graditi jedino ako prošlosti pristupamo iskreno i odgovorno. Državne dužnosnike na takvo ponašanje obvezuju i međunarodni standardi ljudskih prava te temeljne vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska, poručili su organizatori u zajedničkoj izjavi.

Osim protestnog stajanja, godišnjica zločina u Ahmićima bit će obilježena i okruglim stolom "29 godina od ratnih zločina u Ahmićima", koji će biti organizovan sa početkom u 18.00 sati. Govorit će: Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a iz Sarajeva, Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Jerko Bakotin, novinar Novosti te Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista. Razgovor će moderirati Branka Vierda, koordinatorica programa za pravdu i pomirenje Inicijative mladih za ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.