HRVATSKI PREMIJER

Plenković: NDH je bila fašistička država, nažalost je dio historije Hrvatske koju treba jasno osuđivati

On je poručio kako je povezivanje današnje Hrvatske s ustaškim režimom je povijesno netačno, štetno i neprihvatljivo

Andrej Plenković. Screenshot

E. Ć.

14.4.2022

Hrvatski premijer Andrej Plenković je danas na sjednici Vlade Hrvatske govorio o mnogim temama. Tom prilikom se dotaknuo i teme NDH-a kako je govorio o Dana Roma koji je nedavno održan.

- U Hrvatskoj je bilo teško utvrditi broj ubijenih Roma, no najviše su stradavali u koncentracijskom logoru Jasenovac. 






Protjerivanje ruskih diplomata

Progon i ubijanje Židova i Roma ozakonjeno je 30. aprila 1945. kada su u NDH doneseni rasni zakoni po uzor na Treći Rajh, uz Židove i Rome ubijani su i Srbi, hrvatski antifašisti i svi drugi protivnici tog režima. NDH je bila fašistička država obilježena najstrašnijim terorom. Ona je nažalost dio naše povijesti na koji trebamo podsjećati i jasno osuđivati - rekao je Plenković.

Plenković je poručio kako je povezivanje današnje Hrvatske s ustaškim režimom je povijesno netačno, štetno i neprihvatljivo. Dodao je kako je protjerivanje ruskih diplomata iz Hrvatske bila jasna poruke Hrvatske Rusiji zbog agresije u Ukrajini. 

Kazao je da je broj ruskih diplomata reduciran na broj diplomata koje Hrvatska ima u Moskvi. 

Letjelica pala kad se dogovarala rezolucija o agresiji Rusije

Premijer Hrvatske je govorio i o jučerašnjoj presici Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) o dronu koji je pao u Zagrebu.

- Pozivam sve aktere na ozbiljnost koju zagovaramo cijelo vrijeme. Na Zagreb se, baš kad se u Briselu dogovarala rezolucija o agresiji Rusije u Ukrajini, srušila letjelica koja je bila naoružana aviobombom s upaljačem i prilikom pada je bilo eksplozije. Svi detalji su izrazito bitni jer potvrđuju sve ono što smo komunicirali, a komunicirali smo istinito i tačno.

Preostalo je da nakon što smo utvrdili što je letjelica pala, nastavljamo utvrđivati kako je letjelica završila baš u Zagrebu, je li riječ o grešci, sabotaži ili namjeri. Razgovaramo s našim partnerima. Da smo shvatili ozbiljno vidjeli ste iz preleta francuskih i američkih borbenih aviona - naglasio je Plenković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.