ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman sa šeficom bugarske diplomatije: Ukazao na važnost očuvanja političke stabilnosti u BiH

Tom prilikom je poručio kako je izborni zakon u BiH potrebno promijeniti, koji je po mišljenju Hrvatske neustavan

Teodora Genčovska i Gordan Grlić Radman. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

21.4.2022

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman primio je ministricu vanjskih poslova Republike Bugarske Teodoru Genčovsku (Genchovska) koja boravi u službenom posjetu Zagrebu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka dvoje ministara u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova (MVEP) istaknuto je kako Hrvatska i Bugarska, obje članice Evropske unije (EU) i NATO saveza, dijele zajedničke vrijednosti i njeguju prijateljske odnose bez otvorenih pitanja.



Izborni zakon u BiH

Dvije države se međusobno podržavaju za ulazak u šengenski prostor, za uvođenje eura kao nacionalne valute te za pristup OECD-u, jer su i Hrvatska i Bugarska dobile plan pristupnog puta za članstvo u ovu važnu ekonomsku organizaciju koja već broji 38 zemalja članica.

- Izrazili smo zabrinutost zbog situacije u Ukrajini. Bezrezervno osuđujemo rusku agresiju koja je bez presedana u 21. stoljeću, pri čemu su porušeni svi sustavi vrijednosti, pogaženo međunarodno pravo i napadnuta suverena, međunarodno priznata zemlja - kazao je hrvatski ministar Grlić Radman te dodao:

- Složili smo se kako treba učiniti sve da se posljedice te agresije ne preliju na područje zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope. Tu postoji ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti, budući da je zapadni Balkan i poligon za razna geostrateška nadmetanja.”

Hrvatski ministar Grlić Radman posebno je ukazao na važnost očuvanja političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini uz očuvanje jednakopravnosti njezinih tri konstitutivna naroda i ostalih građana, posebno Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH. 

Pritom je poručio kako je izborni zakon u BiH potrebno promijeniti, koji je po mišljenju Hrvatske neustavan, jer favorizira izborni inženjering te nije sukladan ustavnim presudama u BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Bugarska najveći prijatelj država zapadnog Balkana

Ministrica vanjskih poslova Republike Bugarske Teodora Genčovska istaknula je kako je potrebno članice NATO-a iz regije, a to su Hrvatska, S. Makedonija, Albanija i Bugarska, dodatno angažirati u međusobnoj saradnji za stabilnost regije.

- Inicijativa tri mora koja povezuje dosta država u srednjoj i istočnoj Evropi sada dobiva veći značaj s obzirom na energetsku ovisnost koju moramo riješiti. Bugarska je jedna od država koja je najveći prijatelj i podržavatelj država zapadnog Balkana na evropskom putu. Bugarska stoga potpuno podržava zahtjeve Hrvatske za rješavanje kriznih pitanja u Bosni i Hercegovini - izjavila je Genčovska.

Hrvatski ministar je tokom sastanka izrazio očekivanje da će Bugarska i Sjeverna Makedonija pronaći obostrano prihvatljivo rješenje koji će omogućiti nastavak evropskog puta S. Makedonije. Razgovarali su o aktualnoj energetskoj krizi te ulozi LNG terminala na Krku koji omogućuje diverzifikaciju energetskih tokova te smanjenje ovisnosti o uvozu ruskog plina.

- Transbalkanski ili turski plinovod koji prolazi kroz Bugarsku i osigurava dotok plina za Srbiju i Mađarsku je osjetljivo pitanje. Razgovarala sam s mađarskim kolegom i dala garancije da će se dotok plina iz Rusije i dalje odvijati neometano, osim ako Ruska Federacija ne odluči drugačije - izjavila je ministrica Genčovska.

Ministrica vanjskih poslova Republike Bugarske Teodora Genčovska sastala se s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.