OTVORENI KONKURS

Pogledajte kako će izgledati nova hrvatska kovanica eura

Autori izabranog najuspješnijeg likovnog rješenja su Jagor Šunde, David Čemeljić i Fran Zekan

Nova hrvatska kovanica eura. Vlada RH

H. J. I.

4.5.2022

Na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura predstavljen je dizajn nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura, koji je odabran kao prvorangirani na Otvorenom konkursu za izbor dizajna. 

Autori izabranog najuspješnijeg likovnog rješenja su Jagor Šunde, David Čemeljić i Fran Zekan. Šunde je autor idejnog rješenja u sklopu najuspješnijega likovnog rješenja, a Čemeljić i Zekan su koautori izvedbenog rješenja u sklopu najuspješnijega likovnog rješenja.


Konkurs ponovljen

Do novog konkursa je, podsjetimo, došlo jer je autor dizajna motiva životinje kune za naličje hrvatske kovanice od jednog eura Stjepan Pranjković povukao svoj prijedlog dizajna početkom februara nakon što se našao pod lupom javnosti zbog mogućeg plagijata.

Hrvatski mediji objavili su da je dizajn kune na grani gotovo isti kao fotografija škotskog fotografa Iaina H. Leacha koja se može naći na internetu te da je riječ o mogućem kršenju intelektualnog vlasništva.



Nove hrvatske kovanice Eura. Vlada RH

Nakon donošenja najnovije Odluke Komisije za novac HNB je dostavila idejno rješenje najuspješnijega likovnog rješenja Vijeću Evropske unije, Evropskoj komisiji i državama članicama čija je valuta euro.


Tesla na 10 centi

Svaka država članica čija je valuta euro mogla je, u roku od sedam dana od podnošenja prijedloga idejnog rješenja naličja eurokovanica, obrazloženim mišljenjem uložiti prigovor na dostavljeni prijedlog idejnog rješenja ako bi ocijenila da bi prijedlog mogao izazvati nepovoljne reakcije njezinih građana, piše Dnevnik.hr.

HNB je 20. aprila 2022. zaprimila obavijest Vijeća EU o odobravanju dostavljenoga idejnog rješenja najuspješnijega likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od jednog eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini.

Na kovanici od 2 eura motiv će biti geografska karta Hrvatske, na 1 euru motiv kune, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi lik NIkole Tesle, a na kovanicama od pet, dva i jednog centa slova HR ispisana na glagoljici, a na svim kovanicama će biti i elementi šahovnice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.