NEVJEROVATNA PRIČA

Trudnica iz Hrvatske: Iako beba ima maligni tumor, doktori odbijaju izvršiti abortus

Takvu ranjenu i slomljenu s prognozom koju niti jedna majka ne može ni čuti niti prihvatiti poslali su doma da čeka da beba u njoj umre, rekla je

Mirela Čavajda. INSTAGRAM

S. S.

4.5.2022

Hrvatska voditeljica Ivana Paradžiković objavila je priču svoje prijateljice Mirele Čavajde koja je trudna i nedavno je saznala da njena nerođena beba ima tumor, a doktori odbijaju izvršiti abortus uz tvrdnje da po Zakonu ne smiju izvršiti abortus.

Paradžiković je na Instagramu podijelila fotografiju Mirele koja je u šestom mjesecu trudnoće te zamolila za pomoć.

- Ovo je moja prijateljica. U šestom mjesecu trudnoće. 25 sedmica sreće, uzbuđenja i iščekivanja prekinuo je uobičajeni utorak, redovan pregled kod ginekologa. Mirelina beba ima tumor. Jako velik tumor. U otpusnom pismu piše maligan. Posljednje četiri sedmice je toliko uznapredovao da su bebine sanse da preživi...nikakve. Ako kojim slučajem preživi bit će s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama - započela je Paradžiković.

Pojašnjava da se tumor nalazi na glavi i pritišće mali mozak, te je veći praktički od njega samog.

- Takvu ranjenu i slomljenu s prognozom koju niti jedna majka ne može ni čuti niti prihvatiti poslali su doma da čeka da beba u njoj umre. Druga opcija koju joj je doktorica šapnula ispod glasa je: neka ide u Sloveniju da joj tamo pomognu. Poput neke kriminalke. Da moli u drugoj državi da joj doktori pomognu jer u njenoj domovini ne mogu! Ne žele?, upitala je.


Kako kaže, u Hrvatskoj je na snazi zakon iz 1978. godine, koji je nejasan i nedorečen, te smatra da je to pitanje kojim se niko neće baviti. 

- Ali, pitam se taj neko koji odlucuje o tudjem zivotu, je li kada pogledao u oči trudnicu koja treba čekati mjesecima da joj dijete premine u stomaku?! Pogledajte je. Iznutra je slomljena, a toliko je snažna i hrabra... da je stala pred kameru. Željela je da vidite njezinu tugu i da se pitate koju će još država osuditi na ovakvu agoniju? Vašu suprugu, sestru ili možda kćer?, upitala je.

- Koja od nas je sljedeća?, dodala je za kraj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.