PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović nastavio po starom: Komšić krade, Dodik nije četnik, Šmit je mali Švabo, a Hrvati žele treći entitet

Bakir Izetbegović je pod kontrolom Ankare, istakao je

Zoran Milanović. Jutarnji.hr

H. J. I.

5.5.2022

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas boravi u Puli povodom obilježavanja dana Grada Pule. Sukob Pantovčaka i Banskih dvora saga je bez kraja, a jedna od glavnih tema konflikta je i izborni zakon u BiH.

U izjavi za medije komentirao je situaciju oko Izbornog zakona u BiH.

- Ovo je trenutak nacije: Ili jesmo ili nismo- kazao je dodavši da ''nas se ne tretira kao krušne mrvice''. 

Kada je u pitanju predsjednik SDA Bakir Izetbegović, za njega je Milanović istakao da je pod kontrolom Ankare. 

- Bakir Izetbegović je pod kontrolom Ankare. On je arogantan i radi što hoće. Ovo ispada kao moja solo igra, ja mogu ovako i onako, ali... Premijer očito ne razumije, nije mu ni stalo - istakao je. 



Komšić krade

Spomenuo je i člana Predsjedništva Željka Komšića, za kojeg je istakao da godinama krade. 

- Komšić i to jedno društvo, to je koordinirana bošnjačka priča, igra na hrvatsku slabost brojeva. Hrvata nema dovoljno. Oni nisu nacionalna manjina, ali im se mora pružiti zaštita. Kakvi su to Evropski standardi? Je li EU standard da Šveđani na otocima ispred Helsinkija imaju status poseban. Zato što su Šveđani. Govore drugi jezik, imaju drugačije običaje. Dakle narod i nacija su. Hajmo to ukinuti. Mislim to je vjerovatno neka primitivna metoda. Jer se naše zahtjeve tretira kao seljačke, primitivne, za ostale moram koristiti ovakav rječnik, vi ste neki zaostali tipovi a Komšić koji krade, već godinama krade i ja sam nasjeo na to prije 12 godina. Ali samo tada i samo jednom.

Nako toga govorim nije fer, nije fer, izazvat ćete revolt i sada dolazimo do toga. Još jednom upozoravam, dakle potez na koji se sprema Hrvatski narodni sabor, ne HDZ, koji jedinstveno izlaze na izbore, Čović je rekao da uopće neće biti kandidat na izborima. Čović je kao problem. Evo nema ga.

Oni izlaze sa rješenjem koje će, tačno se čita iz njihovog saopćenja, već mjesecima to tamo stoj. I jučer je ponovljeno, idu na posebnu vrstu samouprave koja će biti praktički izvan državnog pravnog sistema BiH - rekao je predsjednik Hrvatske. 


Dodik je za nas partner

Za predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lejen (Von der Leyen), Milanović kaže da dolazi u BiH "da nam se smije u lice". 

- Predsjednica Evropske komisije dolazi u Mostar, to je valjda Plenković dogovorio. Kao da dolazi na grob. Zašto dolazi Ursula u Sarajevo i Mostar? Jučer su raspisani izbori od strane uzurpatora, ili da podrži hrvatski narod i sabor? Ona je trebala tu biti prije dva mjeseca, prije godinu dana. U BiH su raspisani izbori po kriminalnoj proceduri i sad će tamo doći Ursula i smijati nam se u lice. To je Plenković omogućio - rekao je predsjednik Hrvatske.

- Moramo se naći, vidjeti koji je stav - kazao je govoreći da je potreba sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i poručio:

- Tretiraju nas kao zemlju trećeg reda, zahvaljujući HDZ-u.

Milanović je za člana Predsjedništva Milorada Dodika rekao da je on trenutno saveznik i partner Hrvatske.

- U ovom trenutku je Dodik za nas partner, on nije četnik, a Putin ni ne zna da Dodik postoji - rekao je Milanović i nastavio:

- Dodik je vođa jedne male zajednice... Srbi su nam blizak narod, u ovoj situaciji su nam saveznici - kazao je, a upitan za činjenice da je Republika Srpska nasatala na zločinu, odvratio je: ''Helou? Helou? ... I Amerika je nastala na zločinu, puno država je nastalo na zločinu''.

Rekao je i da se visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ponaša kao "mali Švabo".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.