HRVATSKA

Vili Beroš poslao inspekciju u zdravstvene ustanove koje su postupale u slučaju Mirele Čavajde

Želimo utvrditi sve činjenice kako bismo spriječili bilo kakve proizvoljne ocjene i manipulacije informacijama u ovom slučaju koji je izazvao veliku pozornost hrvatske javnosti, saopćeno je

Vili Beroš. Luka Stanzl / Pixsell

E. Ć. / Index.hr

9.5.2022

Hrvatsko ministarstvo zdravstva saopćilo je danas da je ministar Vili Beroš poslao inspekciju u zdravstvene ustanove koje su postupale u slučaju Mirele Čavajde, trudnice kojoj nije dozvoljen abortus iako je njenoj bebi dijagnosticiran tumor zbog kojeg će ili umrijeti ili živjeti kao biljka.

U saopćenju ministarstva zdravstva navodi se kako je Beroš zatražio od nadležnih zdravstvenih ustanova rješavanje pitanja pacijentice Mirele Čavajde u okvirima zakona i u skladu sa stručnim odlukama, a od inspekcija Ministarstva zdravstva i HZZO-a da utvrde da li su dosadašnja postupanja bila odgovarajuća.


Dodaje se da je od svih zdravstvenih ustanova uključenih u zahtjev Čavajde za poduzimanjem medicinskog zahvata da se žurno pronađu rješenja tog problema u skladu sa zakonskim odredbama i stručnim procjenama.

- Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zatražilo je od svojih inspekcija žurno utvrđivanje svih činjenica oko dosadašnjih postupaka zdravstvenih djelatnika u ustanovama, u kojima je pacijentica primljena vezano uz rješavanje tog problema, kako bi se utvrdilo način postupanja.


Želimo utvrditi sve činjenice kako bismo spriječili bilo kakve proizvoljne ocjene i manipulacije informacijama u ovom slučaju koji je izazvao veliku pozornost hrvatske javnosti - saopćeno je iz ministarstva.

U saopćenju se navodi da je želja ministarstva zdravstva i ministra Berša da pacijentica za nju i njeno nerođeno dijete riješi ovu vrlo tešku i delikatnu situaciju u što je moguće mirnijoj atmosferi uz poštivanje njene privatnosti, prenosi Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.