HRVATSKA

Mirela Čavajda ide danas na novi pregled, u četvrtak protesti u znak solidarnosti

Još nije poznato kada će se sastati komisija KBC-a Zagreb

Mirela Čavajda još nije odlučila gdje će obaviti prekid trudnoće. Agencije

A. Č. / Index.hr

10.5.2022

Trudnici Mireli Čavajdi danas je u Sloveniji odobren zahtjev za prekidom trudnoće, a kada će se hrvatska komisija očitovati o tom pitanju još nije poznato.

Drugostupanjska komisija u Sloveniji potvrdila je da su ispunjeni svi uvjeti za prekid trudnoće i odobrili su njezin zahtjev, potvrdila je advokatica Vanja Jurić, piše Index.hr.

Mirela Čavajda još nije odlučila gdje će obaviti prekid trudnoće, jer čeka odluku hrvatskih tijela.

Još nije poznato kada će se sastati komisija KBC-a Zagreb, koja bi se do petka trebala očitovati o Čavajdinim prigovorima na odbijanje bolnica da obave prekid njezine trudnoće zbog malformacije ploda.

- To se još ne zna, nitko nam ništa nije javio - kazala je Jurić.

Danas ide na novi pregled

Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozvala je za danas popodne Mirelu na novu pretragu magnetskom rezonancijom. One će na taj pregled otići, ali ne znamo ništa o tome kada će oni donijeti odluku, dodala je.

Prethodno je sedmeročlana komisija KBC-a Zagreb, čije je postupanje naložio ministar zdravstva Vili Beroš, donijela mišljenje da se teško malformirani plod Mirele Čavajde može liječiti pa je time neopravdan prekid trudnoće.

Advokatica kaže da do ministrove konferencije za medije, na kojoj je iznio stav komisije, ni ona niti njezina klijentica nisu podnijele prigovor drugostupanjskoj komisiji.

Beroš je tu "svoju" komisiju aktivirao prije njihova prigovora i ona nije imala mandat odlučivati o prigovorima koji nisu ni podneseni, dodala je.

- Apsolutno smatram da je Beroševa komisija prejudicirala odluku drugostupanjske komisije jer su iznijeli mišljenje i stav o dijagnozama prije nego što su prigovori uopće bili podneseni. Dok god drugostupanjska komisija nije formirana, oni tako nešto nisu imali pravo ni govoriti niti prenositi ministru - ističe Jurić.

Slučaj Mirele Čavajde izazvao je val reakcija u javnosti.

Udruga Roda – Roditelji u akciji organizira u četvrtak u Zagrebu protest u znak solidarnosti s Čavajdom i svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće, a predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pozvao je Sabor na donošenje novog zakona o pobačaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.