HRVATSKI PREDSJEDNIK

Milanović o slučaju trudnice Čavajde: Pobačaj je pravo do određene sedmice trudnoće, nakon toga više nije

Ja bih bio najsretniji da nema pobačaja i da sve završava sjajno, rekao je Milanović

Zoran Milanović i Mirela Čavajda. Agencije

E. Ć.

11.5.2022

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović prisustvuje 15. sajmu poslova "Job Fair". Govorio je o brojnim temama, a dotakao se i slučaja Mirele Čavajde, trudnice čiji slučaj je potresao javnost.

U posljednjih pet godina sigurno je trebala nastupiti i reći "u redu, osigurat ćemo to i to, pod tim i tim uvjetima", da žene koje ispunjavaju te uvjete mogu dobiti tu uslugu i tu vrstu zaštite. 

Jer kad kažemo da je izbor ženin, on jeste, ali zakon oduvijek govori o nekim limitima, dakle to je ženin izbor do određene sedmice trudnoće, nakon toga se stvari kompliciraju, tako je u cijelom svijetu - rekao je Milanović.

On je kazao da je mišljenja da su pravda i moral na strani Mirele Čavajde koja se nalazi u toj situaciju te upozorio na problem manipuliranja prizivom savjesti.

Njegov je stav, naglasio je, pravo žene na izbor, ali je dodao i da je što je stariji, "u nekim stvarima - oprezniji, ne konzervativniji".

- Što sam stariji, to je pobačaj za mene delikatnija tema. Ja bih bio najsretniji da nema pobačaja i da sve završava sjajno. I pitanje je koliko je dijete bolesno, da li to dijete ima pravo biti rođeno ili je bolje da nije rođeno - rekao je između ostalog Zoran Milanović.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.