MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: Komisija odobrila prekid trudnoće, ako ne bude moguće ovdje omogućit ćemo u inostranstvu

Odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze u kojima stoji da je pružena psihološka podrška, da sam dobio nalaz prvog magneta gdje se hidrocefalus ne opisuje

Beroš: Komisija je odobrila prekid trudnoće. AGENCIJE

S. S.

11.5.2022

Mireli Čavajdi odlukom drugostepene komisije dozvoljen je prekid trudnoće, potvrdio je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

- Analiza je zahtijevala detaljnu evaluaciju, ključan je bio nalaz magneta mozga. Pokazao je značajno promijenjene okolnosti, neću o tome u detalje. To je bio razlog na osnovu kojeg je drugostepena komisija ocijenila da su ispunjeni razlozi za medicinski prekid trudnoće - rekao je.

Dobila bi mišljenje

Kaže da je komisija odobrila prekid trudnoće, a stanje je veoma teško.

- Zakon ne reguliše daljnje postupanje. Sugerišem da se gospođa javi u neku od bolnica, da se dogovori sa stručnjacima, oni su joj na raspolaganju. Ako se odluči na neki zahvat koji se ovdje ne provodi, bit će joj omogućeno liječenje u inostranstvu. Bit će joj plaćeno - kazao je.

Kaže da su već sutra spremni Čavajdu primiti na razgovor i da bi se sve trebalo odviti vrlo brzo.

Dodao je da je ključan bio zadnji pregled mozga. "Mislim da je optimalno da je gospođa dodatno obrađena i ovo je pokazalo na pravo stanje stvari. Iako smo se svi nadali suprotnom", rekao je.

- Da je gospođa došla u bilo koju bolnicu, dobila bi mišljenje. Ne mislim da je advokatica trebala reagovati. Ali razumljivo je da je ona u teškom stanju i da je angažovala nekoga. Ali tvrdim da je mogla svoja prava dobiti i bez opunomoćenika - rekao je Beroš.

Ona će odobriti opciju koja joj odgovara

Nije odgovorio je li bilo pogrešaka u ovom slučaju. "Mene se proziva da sam iznosio neistine. Odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze u kojima stoji da je pružena psihološka podrška, da sam dobio nalaz prvog magneta gdje se hidrocefalus ne opisuje", rekao je Beroš.

- Ona će odabrati opciju koja joj odgovara, vidjet ćemo je li to u Hrvatskoj moguće. Ako se opcija ne može izvršiti u Hrvatskoj, bit će joj na temelju ovog odobrenja omogućeno tamo gdje se može napraviti - rekao je Beroš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.