DONIJELA KONAČNU ODLUKU

Čavajdu odbili u Petrovoj bolnici u Zagrebu, ide na pobačaj u Sloveniju

Iz bolnice u Petrovoj su joj rekli da nisu u mogućnosti da joj pruže adekvatnu zdravstvenu njegu

Čavajda: Zbog hitnosti situacije odlučila je obaviti pobačaj u Ljubljani. Index.hr

H. J. I. / Index.hr

12.5.2022

Mirela Čavajda pobačaj će obaviti u Sloveniji, saznaje Index.hr.

Čavajda se danas, nakon jučerašnje odluke drugostepene komisije i izjava ministra Vilija Beroša, obratila bolnici u Petrovoj sa zahtjevom za prekid trudnoće. Bolnica u Petrovoj, međutim, rekla joj je da nije u mogućnosti pružiti zdravstvenu njegu sukladno odluci drugostepene komisije i odredbama zakona koji regulira prekid trudnoće.

S obzirom na hitnost situacije u kojoj se nalazi, Mirela i njena porodica odlučili su se za postupak prekida trudnoće obratiti kliničkoj bolnici u Ljubljani.

Odobren pobačaj, ali bez termina

Podsjetimo, Mireli je jučer odlukom drugostepene komisije dozvoljen prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice. No nije joj rečeno u kojoj niti kada će se zahvat izvršiti. Drugim riječima, komisija je dala zeleno svjetlo da Čavajda obavi pobačaj, ali nije dogovoren termin bez obzira na to što se radi o iznimno hitnom slučaju.

Jučer se javnosti obratio i ministar Beroš.

- Analiza je zahtijevala detaljnu evaluaciju, ključan je bio nalaz magneta mozga. Pokazao je značajno promijenjene okolnosti, neću o tome u detalje. To je bio razlog na osnovu kojeg je drugostepena komisija ocijenila da su ispunjeni razlozi za medicinski prekid trudnoće - rekao je i dodao:

- Zakon ne regulira daljnje postupanje. Sugeriram da se gospođa javi u neku od bolnica, da se dogovori sa stručnjacima, oni su joj na raspolaganju. Ako se odluči na neki zahvat koji se ovdje ne provodi, bit će joj omogućeno liječenje u inostranstvu. Bit će joj plaćeno - kazao je.

Beroš kaže da nije trebala angažirati advokata

Dodao je da je ključan bio posljednji pregled mozga. 

- Mislim da je optimalno da je gospođa dodatno obrađena i ovo je pokazalo na pravo stanje stvari. Iako smo se svi nadali suprotnom. Da je gospođa došla u bilo koju bolnicu, dobila bi mišljenje. Ne mislim da je advokatica trebala reagirati. Ali razumljivo je da je ona u teškom stanju i da je angažirala nekoga. Ali tvrdim da je mogla svoja prava dobiti i bez opunomoćenika - rekao je Beroš.

Podsjetimo i da je Čavajda u prvom intervjuu za Index rekla da se javila u bolnice, ali su je u svakoj odbili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.