MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: Podržavam odluku Mirele Čavajde, troškove će snositi Hrvatski zavod zdravstvenog osiguranja

Na pitanje ima li Hrvatska ijednu zdravstvenu ustanovu koja bi obavila zahvat koji je Čavajdi odobrila drugostepena komisija, Beroš je odgovorio da, prema informacijama koje ima, nijedna bolnica u Hrvatskoj ne radi feticid

Beroš: Podržavam odluku Mirele Čavajde, troškove će snositi Hrvatski zavod zdravstvenog osiguranja. AGENCIJE

S. S.

12.5.2022

Ministar zdravstva Vili Beroš komentarisao je odluku Mirele Čavajde da na prekid trudnoće ode u Sloveniju, nakon što joj je bolnica Petrovoj rekla da nije u mogućnosti pružiti zdravstvenu pomoć sukladno odluci drugostepene komisije.

- Podražavam ono što je sa stručnog aspekta za gospođu najbolje, kao i njenu odluku. Ako je odluka gospođe Čavajde da se zahvat učini izvan Hrvatske, zdravstveni sistem će to podržati te će troškove snositi HZZO kao i kod svih drugih slučajeva kada se medicinski zahvati hrvatskih osiguranika iz opravdanih razloga obavljaju u inostranstvu - rekao je Beroš Indexu.

Samo inducirani porod

Na pitanje ima li Hrvatska ijednu zdravstvenu ustanovu koja bi obavila zahvat koji je Čavajdi odobrila drugostepena komisija, Beroš je odgovorio da, prema informacijama koje ima, nijedna bolnica u Hrvatskoj ne radi feticid.

Upitan je da li je tačna informacija kojom raspolaže Index da Čavajda ni u jednoj bolnici u Hrvatskoj ne može dobiti zahvat prekida trudnoće bez da se dijete rodi, a na šta je Beroš odgovorio potvrdno.

- Prema mojim informacijama, nijedna ustanova ne radi feticid. U Hrvatskoj je moguć samo inducirani porod, na njega ima pravo odlukom drugostepene komisije. U Hrvatskoj se obavljaju samo zahvati koji nisu invazivni. Nema feticida, nema iskustva za to. Ponudilo se što se moglo ponuditi. Zatražio sam od zdravstvenih institucija da se razmotre svi medicinski dostupni postupci prekida trudnoće nakon 22. sedmice i da se eventualno implementiraju - rekao je.

Razumije Čavajdinu želju

Beroša su pitali što ako beba ostane živa nakon poroda na šta je odgovorio da je, zbog stanja s progresivnim tumorom, vjerovatno da bi brzo umrla.

Rekao je da razumije Čavajdinu želju da ne dođe u situaciju da rađa dijete koje će pri porodu ili ubrzo nakon umrijeti te da je zato jasno podržava njezinu odluku, ako je ta odluka takva da obavi zahvat prekida trudnoće u Sloveniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.