KOD ŽIRJA

Neman u Jadranskom moru: Ribolovac snimio ogromnog morskog psa koji mu je pokidao sve štapove

Zakačio se na udicu namijenjenu tunama i pokidao pribor

Veličina beštije je preko 2 metra i 100 kg. Screenshot

H. J. I.

12.5.2022

Ribolovac iz Sukošana u Hrvatskoj nedavno je kod Žirja imao susret sa prilično velikim morskim psom. Zakačio se na udicu namijenjenu tunama i pokidao pribor. 

– Snimio san ovo u srijedu ispod Žirja. Veličina beštije je preko 2 metra i 100 kg. A uzeo mi jedan štap i napravio krug, pa sve najlone pokida kad je krenuo. Bit će 300-400 eura štete mi je napravio; sve najlone, olova itd. – rekao je Andreas Matanov, profesionalni tunolovac i kapetan jednog od 12 Icaat brodova za lov BFT kančanicom. 


Iako smatra da se ne radi o uobičajenoj jadranskoj vrsti modrulj, već vrsti mako, za mišljenje su pitali uglednog svjetskog stručnjaka za morske pse.

Djeluju ogromno, ali imaju malu masu

– Da bismo pravilno identifikovali vrstu, potrebno je obratiti pažnju na diskriminatorne morfološke osobine, ali i na samo kretanje životinje. Tako, psina na snimci ima vitko i vretenasto tijelo s izduženim i uskim prsnim perajima čija dužina vidno premašuje ukupnu dužinu područja glave, koja nije u toj mjeri zašiljena kao kod morskog psa mako – rekao je u svojoj analizi renomirani svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica, Andrej Gajić.

– Škržni prorezi su također znatno manji. Prva leđna su zaobljena i bliža je trbušnim nego prsnim perajama, dok je druga leđna peraja znatno veća nego što bi bila kod mako morskog psa. Nadalje, prije početka repne peraje nema upečatljivog proširenja (kao što je to slučaj sa mako), dok sama repna peraja završava dugim režnjem i nije mjesečasta kao kod maka.

Na snimku također vidimo nekoliko jedinki Naucrates ductor (Linnaeus, 1758) koje nerijetko prate modrulje i njima srodne vrste, a tek sporadično lamnide.


- Obratite li pažnju na položaj prsnih i dorzalnih peraja, zatim na repnu peraju a i skržne otvore. Jasno je da nije mako i da je ovo modrulj. I ne verujem da je taj sa snimka imao više od 35 kg. Recimo ovaj kojeg smo proučavali i što ga držim u ruci djeluje ogromno a imao je tačno 13.2 kg. Neka je i taj imao izmedju 165 i 175 cm, to je oko 25 do 32 kg – pojašnjava Gajić. Da bi imao 100 kg, treba imati barem 250 cm dužine, prema ovoj snimci, sumnjam da je toliki – pojašnjava Gajić za "Morski.hr". 

Ipak, Andreas Matanov kaže da je na videu teško odrediti veličinu, ali tvrdi da je pas doista bio velik: 

– Ima sam na udici i veće primjerke modrulja i lisice, a ovaj je imao priko 2 m do 2,5 m. Uhvatio sam ispod Istre 11 komada u jednoj noći. Na stotine sam ih imao na udici. Znam o čemu pričam kad sam rekao da ima preko 100 kg, a isto tako znam da ne želite plašiti ljude pred turističku sezonu – rekao je on na kraju razgovora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.