HRVATSKA

Do četiri ujutro trajala rasprava u saboru o prekidu trudnoće, danas se očekuje glasanje

Zastupnici će glasati i o zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj

Riječ o zaštiti zdravlja i pravu žena na izbor. Patrik Macek/Pixsell

A. Č. / Index.hr

13.5.2022

Saborski zastupnici ovosedmični rad zaključit će danas glasanjem o raspravljenim tačkama, među kojima su vladin prijedlog da se euro uvede kao službena valuta, ali i opoziciona inicijativa za raspuštanje sabora te SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona kojim bi se regulirao prekid trudnoće potrajala je do četiri sata ujutro u petak. I dok je lijevi dio opozicije navodio da je riječ o zaštiti zdravlja i pravu žena na izbor, vladajući su prijedlog ocijenili lošim i neusklađenim s odlukom Ustavnog suda te ustvrdili da je riječ o pokušaju lijevo-liberalne opozicije da na ozbiljnoj traumi pokuša prikupiti političke poene, javlja Index.hr.

Protiv SDP-ova prijedloga bio je i desni dio opozicije koji je isticao da brani prava nerođenog djeteta jer život počinje začećem.

Sabor će glasati i o dvije inicijative za raspuštanje sabora, koje su odvojeno podnijeli saborski klubovi Mosta te lijevo-liberalnih stranaka. Da bi im to pošlo za rukom, inicijative treba podržati najmanje 76 zastupnika, tako da je malo šanse da će opozicija uspjeti.

Iz vladajućeg HDZ-a istaknuli su da je parlamentarna vladajuća većina dokazano stabilna, a inicijative da se raspusti sabor besmislene i bespredmetne.

Zastupnici će glasati i o zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, za što je ciljani datum 1. siječnja 2023. godine. Prema tom zakonu, od 5. septembra ove godine cijene će biti istaknute i u kunama i u eurima, a dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.